Narkotikabeslaget är det största som någonsin gjorts på flygplatsen i Beirut. Fem saudiaraber är anhållna för smugglingsförsöket. En av dem är prins Abd al-Muhsen bin Walid bin Abd al-Aziz Al Saud.

Prinsen och hans sällskap på fyra personer skulle flyga i ett privatplan från Beiruts internationella flygplats, Rafik Hariri och destinationen var hemlandet, Saudiarabien. Men det bagage som skulle in i planets lastrum var något utöver det vanliga. I 40 lådor hittades två ton narkotika, skriver ryska nyhetsbyrån RT med hänvisning till den libanesiska tv-stationen Al Mayadeen.

Preparatet, som de fem nu anhållna hade tänkt smuggla ut från Libanon, var fenetyllin, ett centralstimulerande medel som förekommer på den illegala marknaden i olika länder i Mellanöstern. Enligt den franska nyhetsbyrån AFP som DR Nyheder citerar, står preparatet högt i kurs inte minst bland krigarna som slåss för den så kallade Islamiska staten, IS. En libanesisk källa som AFP har talat med uppger att smugglingsförsöket det största som någonsin har avslöjats på flygplatsen i den libanesiska huvudstaden.
Exakt hur nära den smugglingsmisstänkte saudiske prinsen står kungafamiljen framgår inte, men klanen är stor och antalet prinsar lär uppgå till flera tusen.

På den brittiska sajten GOV.UK  ges diverse råd inför eventuella resor till Saudiarabien, ett land där islamisk lag tillämpas stenhårt, utan pardon, och här kan man bland annat läsa att knarksmuggling kan straffas med döden. Andra brott som också leder till dödsstraff är våldtäkt, mord och avfall från islam och metoderna som används är lite olika: arkebusering, stening och korsfästelse. Men halshuggning är den absolut vanligaste och eftersom antalet avrättningar har ökat lavinartat i landet har behovet av bödlar gått samma väg. Som Samtiden kunde berätta i en artikel som publicerades i maj var bristen på mästermän då så stor att departementet för civil service annonserade efter åtta nya skarprättare.
Den då senaste avrättade personen hade befunnits skyldig till försök att smuggla in hasch i landet. Det framgick inte hur stor mängd det var frågan om, men det handlade i alla fall troligen inte om två ton.

Det verkar för övrigt som om en del medlemmar av den saudiska kungafamiljen har svårt för att hålla sig på den smala väg som islam annars föreskriver. I september arresterades en annan av prinsarna, 28-årige Majed Abdulaziz Al-Saud, misstänkt för sexualbrott efter att grannar hade anmält att en blödande kvinna försökte klättra upp för den 2,5 meter höga mur som omgav den unge kunglighetens hyrda palatsliknande boning i Beverly Hills. Al-Saud anklagades, enligt RT också för misshandel och olaga frihetsberövande.
Ungefär 20 personer, många av dem ingick i prinsens stab av tjänstefolk, eskorterades ut hur byggnaden av polis.
Prinsen frigavs mot en borgen på 300 000 US-dollar, cirka 2.5 miljoner svenska kronor, men fick order om att återkomma till Los Angeles och den rättegång som ska hållas senare i år.