De nordiska länderna vill gärna se Helle Thorning-Schmidt som chef för FN:s flyktingkommissariat. Men får hon jobbet, kan hon vänta hårda svenska krav i fråga om att öppna lagliga vägar för flyktingar in i EU.

Vid årsskiftet blir jobbet som Världssamfundets flyktingkommissarie ledigt då portugisen António Guterres drar sig tillbaka från den post han har haft i tio år. Som Samtiden tidigare har redogjort för är Danmarks förre statsminister, socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt, ett hett namn som hans efterträdare. Inte minst har hon en aktiv förespråkare i landets nuvarande statsminister, Lars Løkke Rasmussen, men nu sällar sig också de nordiska länderna till den kör som sjunger den 48-åriga danskans lov. Regeringarna i Sverige, Norge och Finland har öppet deklarerat att de ställer sig bakom Thorning-Schmidts kandidatur. Från svensk sida har man annars förhållit sig avvaktande till att peka på en bestämd kandidat, men nu kommer Utrikesdepartementet alltså ut som öppen anhängare till den tidigare statsministern.

I ett e-brev till dagstidningen Jyllands-Posten anger utrikesminister Margot Wallström genom sin pressekreterare vad som, med svenska ögon sett, talar för att det ska bli danskt i toppen för UNHCR. För det första är hon – i alla fall hittills – den enda kandidat som har erfarenhet som regeringschef och för det andra kommer hon från Norden, skriver svenska UD bland annat.
Sverige anser att Thorning-Schmidt på det hela taget är en ”stark kandidat”, men slår samtidigt fast att hon, om hon nu får jobbet, kan räkna med hårda krav från broderlandet på andra sidan Öresund.
− Inte minst gäller det frågan om att flyktingar ska beredas lagliga vägar in i EU, något som är viktigt för Sverige, skriver pressekreteraren.

Att Thorning-Schmidt kommer från Norden är ett tungt vägande skäl också för Norge, som genom utrikesministern Børge Brende, Høyre, också framhåller att det är tradition att de nordiska brödrafolken ställer sig bakom varandras kandidater till jobb i FN.
Till Jyllands-Posten framhåller Brende att Thorning-Schmidt är en ”mycket kompetent politiker” och att hon är en stark och tydlig ledare – precis en sådan som UNHCR behöver i den situation som världen nu befinner sig i med ”flera stora humanitära kriser”.
Den finska regeringen förklarar att den danska socialdemokratiska tidigare ministern helt enkelt är den bästa kandidaten till posten och att man därför också förväntar att hon – om hon nu får jobbet – också gör de ”rätta prioriteringarna”.

Under Helle Thorning-Schmidts ledning genomförde den danska regeringen skärpta regler i fråga om asyl och familjesammanföring, en politik som i omvärlden inte sågs med blida ögon. Inte minst kom det kraftiga reaktioner från Sverige när danska S drog igång en kampanj där Detta var något som den S-märkte professorn i statskunskap, Ulf Bjereld, tog mycket illa vid sig av: ”en motbjudande retorik” var hans omdöme i Aftonbladet.
Det danska initiativet kritiserades också hårt från just FN:s flyktingkommissariat – som Thorning-Schmidt inom ett par månader alltså kan komma att leda. Men hennes icke okontroversiella initiativ som dansk statsminister som även UNHCR tog henne i örat för, är ingenting som de nordiska regeringarna nu nämner.

Helle Thorning-Schmidt är dock inte enda aspirant till FN-jobbet. Tysklands regering ställer sig bakom den tysk-brasilianske diplomaten Achim Steiner, som också leder FN:s miljöprogram, United Nations Environment Programme, UNEP, och som själv har bekräftat att han kandiderar till jobbet.
Ytterligare en konkurrent har Thorning-Schmidt i italienaren Filippo Grandi, som åren 2010-2014 var generalkommissarie för FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar, United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, UNRWA.

Enligt källor till FN har 14 personer sökt jobbet, men det är alltså bara de tre här i artikeln nämnda som är offentligt kända.
Det är FN:s generalförsamling som utser flyktingkommissarien och frågan kommer att avgöras nu under hösten.