Hotet om terrorattacker mot Storbritannien är det allvarligaste på över 30 år. Detta enligt Andrew Parker, chefen för MI5, som nu varnar för att den så kallade Islamiska staten planerar massangrepp mot landet.

Bara på det senaste året har den brittiska säkerhetsunderrättelsetjänsten MI5, Military Intelligence Section 5, kunnat avvärja sex terrorattacker mot Storbritannien och ytterligare sju i andra länder. Det berättade organisationens generaldirektör, Andrew Parker, i samband med en försvars- och säkerhetskonferens i London. För första gången någonsin avslöjade han också att MI5 hackar olika terrororganisationers nätverk för att kunna knäcka deras kommunikation, uppger The Telegraph.

MI5 får lägga enorma resurser på att försöka förhindra terrorangrepp; enligt Andrew Parker handlar det om att fyra femtedelar av tjänstens totalt 4 000 agenter arbetar med just det. En ökande del av de planerade attackerna kan länkas till Syrien och den så kallade Islamiska staten, IS. Efter vad man vet har över 750 extremister lämnat Storbritannien för att ansluta sig till IS och det finns inga tecken på att antalet skulle minska – snarare tvärtom.
− Vi ser komplotter som riktas mot Storbritannien och som styrs av terroristerna i Syrien. De möjliggörs via kontakter med terrorister i Syrien och är inspirerade online av Islamiska statens avancerade utnyttjande av teknologi, säger Parker till tidningen.

Via nätet blir allt fler personer i Storbritannien radikaliserade och uppmuntras genom samma kanal sedan också att slå till med lågteknologiska – men inte desto mindre dödliga – attacker.
Till detta kommer en rad angrepp mot både europeiska och andra länder, vilket enligt MI5-chefen visar på att terroristerna nu i allt högre grad siktar på attacker som kan skörda många offer. Andrew Parker säger för övrigt att hoten inte bara kommer från IS utan att också al-Qaidas folk planerar storskaliga angrepp i Storbritannien.
Och han konstaterar att den utveckling som nu sker saknar motstycke:
− Det hot vi står inför i dag, både när det gäller omfattning och tempo, är något som jag aldrig tidigare har sett under hela min karriär, säger han, som har 32 år bakom sig i ”branschen”.

Trots att den brittiska underrättelsetjänsten har haft stora framgångar med att avvärja ett flertal planerade attacker både i och utanför landet, betonar Parker att detta inte garanterar att alla angrepp kan stoppas. Och som ett exempel på hur allvarligt hotet mot Storbritannien är, pekar han på attacken i Tunisien i somras. Den 25 juni slog islamister till mot ett hotell i turistparadiset Port El Kantaoui, norr om Sousse. 38 människor, 31 av dessa britter, dog. Tre månader tidigare dödades 22 människor när islamister attackerade Bardomuseet i den tunisiska huvudstaden Tunis.

Att hoten mot Storbritannien nu är så stora och överhängande har inneburit att MI5 har fått uppdatera sin ”verktygslåda” när det gäller metoderna att bekämpa terrorister. Ett av dessa nyare vapen är alltså då datorangrepp.
Att hacka datorer är dock ett kontroversiellt, men enligt Andrew Parker icke desto mindre nödvändigt, grepp som han försäkrar inte kommer att drabba gemene man och att man strikt och under rigorös övervakning håller sig inom lagens ramar.
− Som jag tidigare har sagt vi surfar vi inte efter eget gottfinnande runt i oskyldiga människors liv. Det kan vi för övrigt inte heller göra, säger han.