Den tänkta megamoskén skulle ta upp tre gånger så stor yta som St Pauls-katedralen i London. Men efter 16 års bitter strid har planerna stoppats. Gruppen som ville bygga misstänks för kopplingar till terrorism.

Med 58 meter höga minareter, en golvyta som skulle få den mäktiga katedralen Sankt Pauls att se ut som en miniatyr och med plats för 9 300 troende i två könssegregerade bönehallar och ytterligare 2 000 i ännu en hall, skulle den tänkta moskén i Newham i östra London bli Storbritanniens i särklass största muslimska helgedom. Projektet, som såg dagens ljus för 16 år sedan, och som är känt under namnen Abbey Mills Markaz eller Riverine Centre, har nu definitivt gått i graven, men detta först efter att det hamnade på regeringens bord.

Bakom den tänkta jättebyggnaden står Tablighi Jamaat, TJ, en kontroversiell muslimsk rörelse som av vissa anklagas för att ha kopplingar till fundamentalism och terrorism. Andra hävdar tvärtom, att rörelsen är totalt ofarlig, fredlig och icke-politisk. Dock etiketteras TJ av franska underrättelsetjänsten som en ”fundamentalismens förgård” och FBI slog i ett uttalande från 2003 fast att det fanns bevis för att al-Qaida hade rekryterat krigare från TJ ”både nu och tidigare”, skriver brittiska The Telegraph, som också namnger ett antal dömda terrorister med kopplingar till ”den fredliga och opolitiska rörelsen”.  Ett exempel är sektmedlemmen Abid Naseer, som så sent som i våras dömdes för planer på en attack mot shoppingcentret Arndale Center i Manchester.

Två av 7/7-bombarna tillhörde, liksom deras ledare Mohammed Siddique Khan, en TJ-moské och amerikanen John Walker Lindh, som just nu avtjänar ett fängelsestraff för att ha samarbetat med talibanerna i Afghanistan hade också han kopplingar till TJ. Tillsammans med två av rörelsens predikanter reste han 1998 till Pakistan för att mer djupgående ägna sig åt islamiska studier innan han sedan anslöt sig till talibanerna.

Ingredienserna i striden kring det kontroversiella planerade bygget har varit många; demonstrationer och blockerade gator liksom anklagelser om rasism och rena dödshot.
2007 spreds till exempel en video utformad som en dödannons på Youtube med titeln ”Till minne av Alan Craig”. Filmen visade inte bara Alan Craig utan även hans hustru och deras två döttrar och på moskéns hemsida fanns en länk till Youtube.
Skälet till hotet mot Craig, som var fullmäktigeledamot, var att det var han som ledde en kampanj mot moskén, och efter att regeringen nu sagt definitivt nej är han mycket belåten:
− Fantastiska nyheter. I ett och ett halvt decennium har Tablighi Jamaat gjort vad de har kunnat för att få sin vilja igenom. Men nu är spöket äntligen borta, säger han till tidningen.

Redan 2012 sa fullmäktige i Newham nej till projektet med hänvisning till att byggnaden dels var för stor, dels  inte passade in i de planer man i övrig hade för området. Beslutet överklagades av Tablighi Jamaat som också, under tre veckor i somras, lät genomföra en undersökning av allmänhetens inställning i frågan. Resultatet skickades till regeringen i januari – men på grund av ärendets politiskt känsliga natur har det blivit liggande där till nu.
Ännu har inte beslutet offentliggjorts, men enligt The Telegraph är ett sådant att vänta inom kort.
− Förslaget har orsakat stor splittring i Newham, och saken kunde bli mycket värre om moskén skulle byggas, säger en källa med insyn in hela processen.

Men hela ärendet har kantats av stridigheter och handgripligheter. En grupp, Alliansen av människor i Newham – Newham People’s Alliance, NPA, – blockerade till exempel de lokaler där planeringsmöten skulle äga rum. I den gruppen ingick ett antal extremister med kopplingar till Lutfur Rahman, tidigare borgmästare i angränsande Tower Hamlets, den del av London som har den största muslimska befolkningen. Rahman, som var Londons förste muslimske borgmästare, sparkades emellertid från sin post efter att han hade befunnits skyldig till korruption och röstfusk.
NPA stod också bakom en hätsk kampanj mot borgmästaren i Newham, sir Robin Wales, som kallades ”Dirty Robin”, ”sionist” och ”rasist”.
Motståndargrupper, som till exempel English Defence Leauge, EDL, och British National Party, BNP, kampanjande mot mosképlanerna på nätet.

Tablighi Jamaat har redan en ”tillfällig” moské i en lokal – en tidigare fabrik som rörelsen har ägt sedan 1996. Här finns plats för 2 500 troende, men en tidigare plan gick ut på ett nybygge som skulle ge plats för 40 000 personer. Men efter våldsamma proteststormar hette det att man skulle nöja sig med något betydligt mindre. 2013 beslöt Högsta domstolen att moskén skulle stängas eftersom byggnadstillstånd saknades. Men det är ett domslut som Tablighi Jamaat hittills har vägrat att finna sig i.

The Telegraph beskriver Tablighi Jamaat som en ”ultrakonservativ separatistgrupp” enligt vilken muslimer inte ska integreras i icke-muslimska samhällen. Rörelsens brittiska huvudkvarter ligger i Dewsbury i västra Yorkshire och här driver man bland annat en skola som förbjuder eleverna att se på tv, spela musik eller tala med utomstående. Tanken var att megamoskén i Newham skulle bli rörelsens nya huvudsäte. Förutom själva moskédelen skulle byggnaden också rymma bostäder, bibliotek, besökscenter och en idrottshall.