Katalonien ska med alla medel, ”politiska och lagliga”, hindras från att utropa sig som självständig stat. Det löftet – eller hotet – levererade den spanske premiärministern Mariano Rajoy i ett tv-tal på tisdagen.

De katalanska partierna som siktar på skilsmässa från Spanien hade på tisdagen i princip inte mer än hunnit mer än att presentera en tidplan för självständighet förrän regeringen i Madrid genom den konservative premiärministern reagerade och tog till storsläggan.
I ett sällan förekommande tv-tal upplyste Rajoy hela nationen att separatistdrömmarna inte kommer att bli något annat än just drömmar. Den plan som hade lagts fram i lokalparlamentet i Barcelona betraktar han som ”en provocerande handling” som dessutom inte kommer att få någon som helst effekt.

− Staten kommer inte att tveka att ta till alla sina politiska och lagliga metoder inom lagens och författningens ramar för att försvara Spaniens suveränitet, dundrade han, skriver nyhetsbyrån Ritzau.
Bara ett par timmar innan premiärministerns tal hade de katalanska separatistförespråkande partierna i parlamentet meddelat att de i nästa månad ska anta ett förslag till beslut som blir inledningen till den process som ska leda till den självständighet som enligt förhoppningarna ska bli en realitet om ett och ett halvt år.

Självständighetsanhängarna vann valet den 27 september – då invånarna i Spaniens mest välmående region skulle rösta fram ett nytt parlament men som i verkligheten gällde frågan om skilsmässa från Spanien − och fick 72 av de 135 platserna lokalparlamentet. Däremot fick de inte majoriteten av alla de röster som avgavs vid valet, vilket centralregeringen i Madrid inte heller var sen att påpeka: de självständighetssträvande partierna hade inte ett folkligt mandat till kravet om autonomi, hette det.

Som Samtiden har berättat i tidigare artiklar har den spanska regeringen hela tiden hårdnackat förklarat att det inte kommer att bli tal om någon utbrytning och också gjort vad den har kunnat för att sätta käppar i hjulet. Men alla bakslag till trots har de katalanska ledarna, anförda av regionchefen Artur Mas, partiledare för Convergència Democràtica de Catalunya, CDC, oförtrutet kämpat vidare för sin sak.

Men Mariano Rajoy vidhåller den uppfattning som han hela tiden och med stöd i grundlagen har framhärdat i: att Spanien enligt konstitutionen är ett enda land som består av ett enda folk.
Och att detta inte ska förändras betonade han också i sitt tal till nationen:
− Så länge jag är regeringsledare ska Spanien förbli en nation som består av fria och likvärdiga medborgare, var hans budskap.