Är du kristen? Ställ dig upp, för om cirka en sekund ska du få se Gud. De orden var de sista nio elever i Roseburg, Oregon fick höra i livet. För efter att ha fått svaret sköts de kallblodigt ner av Chris Harper Mercer.

Bekännelsen till kristen tro var tydligen det som 26-årige var ute efter när han på torsdagen kallblodigt mördade nio elever på Campus Umpqua i Oregon. I alla fall var det de som svarade ”ja” på hans fråga om religionstillhörighet som avrättades med ett skott i huvudet. Andra sköt han i benet.
Att den 26-årige massmördaren, som själv sköts till döds av polisens insatsstyrka, verkligen gick efter just kristna bekräftas av Stacy Boylan, pappa till 18-åriga Anastasia som skottskadades i ryggen men överlevde tack genom att spela död.

− Han stod där och började fråga folk en efter en efter deras religion, berättar Stacy Boylan, för CNN.
Den som uppgav sig vara kristen dödades, men det först efter Harper Mercers försäkran om att mötet med Gud var mycket nära förestående.
Innan Anastasia Boylan rullades in för operation hann hon för sin pappa också berätta att skytten, när han under eldgivning kom in i hennes klassrum, till läraren sa att detta var något han i åratal hade väntat på att kunna göra. Och efter att han uttalat dessa ord sköt han läraren på nära håll.
En annan elev, Kortney Moore, också hon 18 år, ger i en lokaltidning en liknande skildring av händelseförloppet.

Polischefen i området, John Hanlin, säger dock till tv-kanalen att han inte har hört någonting om att skytten skulle ha frågat offren om deras religiösa tro. Han är också förtegen om varför dådet skedde:
− Det är alldeles för tidigt att säga något om vilka motiv som skulle kunna ligga bakom.
Likaså upprepar han gång på gång att han officiellt inte vill identifiera gärningsmannen, som enligt uppgift ska ha varit tungt beväpnad och med tillräckligt mycket ammunition för det skulle räcka till en utdragen skottlossning. När allt var över kunde polisen plocka upp inte mindre än tre pistoler och ett gevär.
− Jag vill inte glorifiera skytten, hans namn eller hans sak. Jag vägrar att uppge hans namn …. Ni kommer inte att få höra det från varken mig eller någon i utredningen, säger han.
Men enligt flera poliskällor med insyn i utredningen råder inget tvivel om att skytten var den 26-årige Chris Harper Mercer.

I denna senaste skolskjutning, som är den 45:e i USA bara i år, dödades sammanlagt tio personer, gärningsmannen själv inräknad, och nio skadades. Eftersom Chris Harper Mercer själv fick sätta livet till, är det sannolikt att förklaringen till vad det var som drev honom till att bli en besinningslös massmördare kommer att gå i graven med honom.
Amerikanska medier spekulerar dock i att det kunde handla om en hämndaktion mot personer som, av ett eller annat skäl, hade tänt Mercers raseri. Under hela torsdagskvällen försökte utredarna försöka få fram en motivbild genom att tala med hans familj och grannar.
Ian Mercer, pappa till Chris, var givetvis fullständigt nedbruten:
− Detta har självfallet varit en katastrofal dag. Katastrofal för mig och min familj, sa han i ett samtal med journalister som hade samlats utanför hans bostad i Kalifornien.

Grannar och andra bekanta till Chris Harper Mercer i den lilla staden Roseburg i södra Oregon, 420 kilometer söder om Portland, tecknar en bild av en man vars sätt inte har uppfattats som direkt vinnande.
− Han var lite udda, känslig, liksom, för saker, säger Rebecca Miles som tog teaterlektioner med gärningsmannen.
− Han brukade sitta för sig själv i mörkret på balkongen med ett litet ljus, säger Bronte Hart, som bor i samma hus som Mercer, och tillägger att hon på torsdagen såg en kvinna, som hon trodde var Chris Harper Mercers mor och som bodde tillsammans med honom, vara fullständigt upplöst i tårar.
Grannen Steven Fisher beskriver 26-åringen som ”lättskrämd”:
− Hans uppträdande, han sätt att röra sig och alltid se sig omkring. Han gav mig dåliga vibrationer, säger han.

Enligt sajten Mass Shooting Tracker, en databas administrerad av anti-vapenaktivister och som registrerar alla masskjutningar i USA som kräver fyra eller fler människoliv, har det hittills i år totalt skett 294 sådana – denna senaste då inräknad.
Torsdagens våldsdåd har lett till än mer ökade krav på större vapenkontroll i USA, där rätten till att äga vapen är grundlagsskyddad och vapenlobbyn är stark, liksom att mentalt sjuka personer måste få bättre vård.
President Barack Obama har länge pläderat för ändrade vapenlagar och bara några timmar efter tragedin i Roseburg sa han i ett tal att massmördandet borde få landets invånare att av de folkvalda kräva bättre vapenkontroll.