Han är född och uppvuxen i Danmark. Men efter att ha konverterat till islam tror han inte längre på demokrati som han vill ersätta med ett kalifat. Därför beslöt folketingets utskott för medborgarrätt i dag, tisdag, att Belal El-Khatib inte får bli dansk medborgare.

− Det är en historisk dag, säger Konservatives Naser Khader som är den som har drivit frågan om El-Khatibs medborgarskap och som i flera veckor har kämpat för ett få en majoritet i ”indfødsretsudvalget” med sig. Han fick som han ville och i dag röstade de borgerliga partierna i utskottet nej till El-Khatibs ansökan.

Faktum är att ett medborgarskap annars i princip var vikt för den 25-årige mannen. Han ansökte om ett sådant redan 2013 och hade han fått det, skulle det bland annat gett honom rösträtt. Men eftersom han då försörjde sig på bidrag blev det nej på ansökan. Senare fick han dock dispens och ett medborgarskap var nu egentligen bara en pro forma-sak. Eller borde i alla fall ha varit det.
För så blev det regeringsskifte i Danmark i somras och i september beslöts, på integrationsminister Inger Støjbergs initiativ, att samtliga medborgarskapsdispenser – totalt 2 500 – skulle dras tillbaka för ny granskning. Och det var där som Naser Khader fick upp ögonen för El-Khatib.

Khader, med rötterna i Syrien, har nu, efter att ha hoppat från tuva till tuva i dansk partipolitik, landat i Konservative Folkeparti där han är partiets talesperson i frågor som rör medborgarskap. För honom var det fullt klart att en person som Belal El-Khatib, en islamist som öppet – bland annat på Facebook – tar avstånd för danska demokratiska värderingar har diskvalificerat sig som mottagare av ett danska medborgarskap. I ett inlägg från den 2 juni uppmanar El-Khatib till exempel andra muslimer i Danmark att inte rösta i det då förestående folketingsvalet.

Han ser också helst att demokratin avskaffas till förmån för ett kalifat och dessa klart deklarerade hållningar gör att Dansk Folkepartis Christian Langballe, ordförande i utskottet, är mer än belåten med majoritetsbeslutet:
− En islamist som går in för att låta demokratin ersättas av ett kalifat ska givetvis inte vara dansk medborgare. Så enkelt är det, säger han till dagstidningen BT.
På fredag ska de sista av den 2 500 ansökarna få svar på ansökningarna om medborgarskap och Naser Khader kommer att använda sig av den tiden för att leta efter fler personer som har samma uppfattningar om demokrati som Belal El-Khatib. Till BT säger han att han också framöver kommer att hålla ögonen på nya ansökare.

Den person som vill ha danskt medborgarskap ska skriftligt lova ”trohet och lojalitet mot Danmark och det danska samhället” och dessutom förklara sig vilja hålla dansk lagstiftning och respektera danska rättsprinciper. Och det är alltså försäkringar som den borgerliga utskottsmajoriteten har konstaterat att El-Khatib inte kan leva upp till.
Christian Langballe menar för övrigt att det framgent ska vara möjligt att ta ifrån redan utdelade medborgarskap om det visar sig att personerna i fråga bryter lojalitetsförklaringen, som alltså ska vara bindande.
Reglerna bör skärpas så att medborgarskapet kan tas ifrån människor som sviker löftet om lojalitet och trohet mot Danmark, säger han till Radio24syv.

DF:aren kan inte nog rosa Naser Khader som upptäckte att islamisten El-Khatib var på god väg att få sitt eftertraktade medborgarskap, men sticker heller inte under stol med att han faktiskt är lite avundsjuk:
− Jag skulle önska att det hade varit jag, säger han.

Det är för övrigt en märklig utveckling som den 25-årige islamisten har gått igenom. Tidigare var den unge mannen, som har palestinska rötter, så genomdansk – eller som det heter på danska: pæredansk – som någon kan bli. Inte nog med att han som tonåring förklarade sig avsky allt vad muslimer och islam heter vilket bland annat tog sig sådana uttryck som att han firade jul och köpte fläskstek till sin mamma bara för att reta henne. Han var dessutom ordförande för Dansk Folkepartis Ungdom i Roskilde och enligt BT frotterade han sig på Christiansborg med den dåvarande partiledningen– då med blekt hår och ljusa kontaktlinser.

Men för ett par år sedan började han tvivla på sin kristna tro, kom på Facebook i kontakt med en rättrogen muslim som lockade honom till en moské, varefter han konverterade ganska per omgående. Och sedan har det varit raka spåret till där han nu befinner sig.
Själv kan han inte förstå varför han nu har nekats medborgarskap och i Radio24syv ger han sin syn på saken:
− Vissa politiker undergräver frihetsvärderingarna för att begränsa dem för andra. Det visar bara att dessa värderingar inte är universella och inte gäller för andra. Det är tankekontroll av värsta slag, säger han.

I det program som Radio24syv sände på tisdagsmorgonen pressas Naser Khader hårt på grund av det nekade medborgarskapet. Bland annat ombeds han kommentera det faktum att det ju faktiskt finns många personer i landet som har samma åsikter som Belal El-Khatib, men som trots det är medborgare. Att så är fallet förnekar Khader inte, men hans kortfattade svar lyder:
− Vi behöver inte fler sådana idioter.

Skärmdump Facebook

Skärmdump Facebook