Det var kalas i Dresden i går, måndag. Pegida fyllde ett år och 40 000 kom för att fira den islamkritiska rörelsen. En som däremot inte hyllades är Angela Merkel. Kritiken växer, inte minst internt, mot den tidigare så rosade förbundskanslern.

Ryktet om Pegidas död skulle visa sig vara minst sagt överdrivet. Efter en flygande start i oktober i fjol med demonstrationer varje vecka i Dresden, verkade det som om luften hade gått ur Pegida – förkortning av Patriotiska européer mot islamisering av Väst. Inte minst var det Lutz Bachmann, en av rörelsens grundare, som skapade problem, då bilder av honom iförd Hitler-mustasch nådde offentlighetens ljus.

Kort därefter lämnade Kathrin Oertel sitt uppdrag som Pegidas taleskvinna bara en vecka efter att hon hade tillträtt posten. Fler personer i ledande ställning följde efter henne och motiveringen lär ha varit att Bachmann, trots att han hade lämnat Pegida, ändå hade stort inflytande på organisationen.
Men i början av september öppnade Angela Merkel den tyska dörren på vid gavel för migranter och flyktingar, som inte var sena att hörsamma inviten.

En flodvåg av människor – som i princip samtliga hävdade sig vara syriska krigsflyktingar – vällde in över förbundsrepubliken och vidare mot norra Europa. Merkel fick stående ovationer från EU-etablissemanget – ända tills att verkligheten sprang i fatt dem. För plötsligen gick det upp för EU:s ledare att kritikerna – anförda av inte minst Dansk Folkeparti och Ungerns premiärminister Viktor Orbán – nog hade rätt.

En annan effekt av Merkels politik var att den av henne hårt kritiserade Pegida-rörelsen fick nytt liv, och i går var det alltså dags för ettårsfirande i födelsestaden Dresden.
Inbjuden talare var Tommy Robinson, grundare av och fram till för två år sedan också ledare för English Defence League, EDF.
Den 32-årige engelsmannen, vars egentliga namn är Stephen Christopher Yaxley, var inte nådig i sin kritik av ”Mutti” Merkel, som han menar delar ut tyskarnas födslorätt ungefär som om hon delar ut godis till barn:

− Det påstående som för närvarande pådyvlas oss alla är att flyktingkrisen är som den under Andra Världskriget. Och precis som då, förväntas vi svara med stor generositet. Men skillnaden är förstås – men den tillåts vi inte tala om – två hemskheter: terrorism och ideologi, sa han, skriver brittiska Daily Mail.
Robinson fortsatte med att konstatera att det som nu står till buds är tystnad, att yttrandefriheten i Europa i princip är död och att det Europa nu upplever är en post-yttrandefrihetstid vilket angreppen på den franska satirtidningen Charlie Hebdo − med engelsmannens ord – hade bevisat för hela världen.

− Bara i samlingar som denna kan man tala om sanningen. Och sådana som jag, som klart och tydligt säger sin mening om de faror som våra länder står inför, möts med dödshot. Vi trakasseras och förföljs, sa Tommy Robinson och fortsatte:
− Varje land, inklusive Israel, har rätt att försvara sig. Och det gör naturligtvis alla länder i Europa, även Tyskland.
Han uppmanade den mångtusenhövdade skaran att vägra låta sig skrämmas och att känna skuld.
− Tyskland är inte förpliktad att lösa flyktingkrisen, sa han och konstaterade att det som nu pågår inte är invandring utan invasion; gränserna invaderas och kontrollen är i princip obefintlig.
− Och ett land som inte kan kontrollera sina gränser, är snart inget land, varnade han.

Kvinnan som öppnade slussarna för migrantvågen över Europa, Angela Merkel, har av Pegida-anhängare anklagats för förräderi, vilket knappast kan förvåna. Under gårdagens manifestation var det många banderoller med budskap som riktade sig mot just förbundskanslern. Bland annat fanns bilder på henne iförd militäruniform med en armbindel prydd med Euro-symbol.
Inför gårdagen hade hon uppmanat folk att ”hålla sig borta från dem som bär hat i sina hjärtan” och hon fick också eldunderstöd av Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere, som etiketterade Pedgidafolket som ”hårdnackade högerextremister”. Också han manade Dresdenborna att ”hålla sig borta från dem som sprutar in detta hat, detta gift i vårt land”.

Dock verkar det som om både Merkel och de Maiziere har svårt för att övertyga inte bara Tysklands egna invånare utan även övriga Europa om fördelarna med den öppna dörrens politik, och på flera håll vaknar nu motståndet. Till och med EU-presidenten Donald Tusk har sagt att det är hög tid att stänga den öppna dörren. Så sent som i söndags vann till exempel invandrings-, EU-, och muslimkritiska Schweizerische Volkspartei, SVP – Schweiziska folkpartiet – en brakseger i parlamentsvalet. Partiet, som redan innan var Schweiz största, fick 29,5 procent av rösterna, en ökning med 2,9 procent sedan valet 2011. Även i Sverige vågar nu allianspolitiker, i alla fall lite försiktigt, tala om det som tidigare har varit tabubelagt – en migrantström som svämmar över alla breddar.

I en artikel publicerad i september berättade Samtiden att Merkels stjärna har dalat betänkligt i hennes eget land och då inte bara bland ”vanligt” folk. I samma text slog Tysklands president Joachim Gauck fast att det finns en gräns för den tyska gästfriheten Också i hennes egna led hårdnar kritiken, i synnerhet då i Bayern, som regeras av förbundskanslers systerparti, CSU− Christlich-Soziale Union in Bayern−, och som har fått ta emot lejonparten av de migranter som kommit från bland annat Ungern.

Angela Merkels försäkringar: ”Wir schaffen das” – det klarar vi – tycks inte riktigt ha slagit rot i Bayern; CSU vill etablera transitzoner längs gränsen mot Österrike för att bland annat kunna registrera asylsökare och en ledare för ett av polisfacken har krävt att ett stängsel sätts upp för att säkra gränsområdet mot Alperna.
Inte mindre än 188 av de totalt 310 lagstiftarna i förbundskanslerns konservativa block uttrycker nu öppet tvivel om hennes flyktingpolitik och har föreslagit att ”Berlinmursliknande” försvar upprättas vid landets gränser. Bland annat finns tankar på taggtrådsstängsel längs hela gränsen mot öst, men sådan idéer vill Angela Merkel inte höra talas om.

Dock är Christan von Stetten, vice ordförande för partigruppen i Bundestag, bestämd i sin uppfattning att det som nu krävs är handling:
− Vi måste stoppa inflödet av flyktingar. Det borde inte finnas några tabun när det gäller att överväga vårt gränsförsvar, säger han till tyska Bild enligt brittiska The Independent och tillägger att förslaget kommer upp till omröstning inom två veckor.