För någon vecka sedan bedrev Moderaterna något man skulle kunna kalla för varannandagsopposition. På fredagen kastade man tvångströjan Decemberöverenskommelsen överbord, men på lördagen försäkrade moderatledaren Anna Kinberg Batra att hon inte skulle bryta ut och stoppa delar av regeringens budget, helt i enlighet med den överenskommelse man just hade kastat. Dagen därpå antydde hon i debatten i SVT att hon kunde göra just detta. Hur det till slut blir är oklart.

I den efterföljande debatten i Riksdagen var det återigen hög svansföring gentemot regeringen, men att fälla regeringen vill Moderaterna inte höra talas om. Huva, då måste man själva ta ansvar för situationen och kanske till och med tala med Sverigedemokraterna.

Inte ens nästa år vill man fälla regeringens budget, för när Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor lanserade idén om en gemensam Alliansbudget så blev det mungiporna ner på Anna Kinberg Batra. Jag drar slutsatsen att Kinberg Batra och hennes mer fogliga partivänner faktiskt vill befinna sig i en sorts ingenmansland, där Stefan Löfven har makten medan Moderaterna nöjer sig med att påpeka vad han gör fel. Varje gång Moderaterna får en chans att i handling markera mot regeringens politik så missar man den.

Visserligen kan man nu skönja en strategi som går ut på att Socialdemokraterna ska dumpa Vänstern och Miljöpartiet och ödmjukt vända sig till Moderaterna och Alliansen för att få stöd för en politik som Moderaterna tillåts diktera. En fråga bara – hur går det? Vad i en psykoanalys av Stefan Löfven tyder på att han ska skära banden vänsterut och sätta sig i knät på ärkerivalen Moderaterna. Just nu, inget!

För här kommer problemet. Så länge Moderaterna inte fäller regeringens budget eller ställer sig bakom en misstroendeförklaring så är deras agerande mest en sorts bakgrundskuliss. Om Sverige är Titanic och Löfven är kaptenen så är Moderaterna ungefär som den där ensemblen som spelade stråkmusik under tiden. Vilken melodi de spelar kan ju faktiskt göra detsamma.

Trots detta får vi konstatera att något förmodligen håller på att hända. Moderaternas företrädare låter mer och mer som sverigedemokrater. Det är bra, även om man givetvis förnekar det. Och något erkännande för att vi har haft rätt hela tiden lär vi inte få.

Samma sällskap som tidigare hyllade Reinfeldts politik, ställde sig bakom Decemberöverenskommelsen och säkrade sin fortsatta karriär genom att smutskasta Sverigedemokraterna ställer sig nu bakom gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och försämrade villkor för asylsökande migranter. Det är försent, det är otillräckligt och fortfarande tvehågset, men trots allt håller man på att göra upp men olyckan Fredrik Reinfeldt, vilket givetvis är på tiden.

Dessutom känns det tryggt att veta att alla moderater som idag vägrar diskutera med SD är beredda att byta fot så fort man får klartecken uppifrån.

Problemet just nu är att Sverige inte har råd att invänta att Moderaterna också börjar agera utifrån sina plötsligen förvärvade insikter. Vi registrerar ett inflöde av migranter på 10 000 per vecka och ett okänt antal som inte registreras, det kan vara exakt vilka kriminella som helst. Det är visserligen ett resultat av Moderaternas egen politik som den nuvarande regeringen fullföljer, men du sprider sig insikten att detta är totalt ohållbart.

Det funkar inte att ena stunden vara stor i orden mot Löfven och hans regering för att i nästa ögonblick låtsas som att man inte kan plocka ner honom, för det kan man. Det finns underlag för en icke-socialistisk regering i Riksdagen och signalerna från SD är att man agerar hjälpsamt mot en ny regering om denna dämpar migrationen. Detta verkar ju nu vara i enlighet Moderaternas politik, så vad väntar man på? Man säger en sak men menar en annan, ett schizofrent beteende som är skadligt för Sverige och dem själva.

Anna Kinberg Batra verkar ha siktet inställt på 2018. Det är defensivt och ansvarslöst, givet den rådande situationen.

Tomas Brandberg