En historisk seger för högern och en katastrof för vänstern. Så beskriver den danske forskaren Svend Gottschalk utgången av söndagens val i Polen. Enligt honom kommer resultatet också att påverka flyktingdebatten i Europa.

Enligt en första vallokalsundersökning som gjordes på söndagskvällen blev det polska parlamentsvalet en brakseger för konservativa PiS − Lag och Rättvisa. 39,1 procent av rösterna skulle innebära att partiet får egen majoritet i parlamentet och enligt Svend Gottschalk, forskare i polsk samhällsutveckling vid Syddansk universitet, är detta en historisk stor seger.
− Det är första gången som ett parti har fått så många platser att det ensamt kan bilda regering, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Men om valutgången har lett till jubel inom PiS vars överlycklige partiledare, Jaroslaw Kaczynski, på söndagskvällen kunde utropa sig som segrare, var stämningen den motsatta i det fram till nu regerande Medborgarplattformen, PO. Partiet föll ihop som ett korthus och lyckades, i alla fall enligt vallokalundersökningen, bara skrapa ihop 23,4 procent av rösterna.
Medborgarplattformen har seglat i kraftig motvind ända sedan Donald Tusk lämnade den post som partiledare som han haft sedan 2003 för att den 1 december i fjol i stället bli EU-president, eller Europeiska rådets ordförande som det egentligen heter.

I ett försök att ge PiS en match gick vänsterpartierna inför valet samman i en koalition, men att döma efter det preliminära valresultatet ledde detta bara till ett totalt misslyckande. Eller, som Svend Gottschalk uttrycker det: detta är inget mindre än en katastrof för den polska vänster.
− Varken postkommunister eller socialister har valts in i underhuset. Vänsterflygeln är totalt borta, säger han.
Bara två minuter efter att resultatet från vallokalsundersökningen offentliggjordes erkände Ewa Kopacz, som tog över premiärministertaburetten sedan Tusk lämnade den, sig besegrad. Nu tyder allt på att Beata Szydlo blir hennes efterträdare.

Men det är ändå inte Szydlo utan Jaroslaw Kaczynski som kommer att få den reella makten i Polen. I PiS är det, enligt Svend Gottschalk, nämligen fullt klart att det är Kaczynski, och ingen annan, som är partiets verklige ledare.
− Han var också den förste som dök upp när segern var klar och det var först efter det som han gav ordet till Beata Szydlo, säger den danske forskaren, som också menar att förklaringen till att Jaroslaw Kaczynski inte har ställt upp som kandidat är att man inom partiet är väl medveten om att han inte står så högt i kurs bland de polska väljarna.

Visserligen har polackerna också tidigare uttryckt sina klara hållningar i frågor som rör EU-samarbetet, men valresultatet kommer, enligt Gottschalk, att innebära att Polen nu blir en ännu svårare samtalspartner, inte minst när det gäller miljö och flyktingar.

Den 66-årige Jaroslaw Kaczynski var premiärminister mellan 2006 och 2007. Hans tvillingbror Lech var Polens president från den 23 december 2005 och fram till den 10 april 2010 då han dog i en flygkrasch i ryska Smolensk. Det polska regeringsplanet var på väg till en minnesceremoni för Katynmassakern då det störtade. Samtliga 96 passagerare, bland andra Lech Kaczynskis hustru Maria, flera andra polska politiker, statstjänstemän, representanter för kyrkan samt militärer omkom.

52-åriga Beata Szydlo, som är född i Oświęcim (Auschwitz) och som har examen Jagellonska universitetet i Krakow – landets äldsta och mest ansedda lärosäte – blir Polens tredje kvinnliga premiärminister och den första kvinnan som efterträder en annan kvinna på posten.