Den öppna dörrens politik kan stå Angela Merkel dyrt. Medan migrantfloden fortsätter i oförminskad takt dalar väljarnas förtroende för förbundskanslern. Stödet för CDU /CSU är nu det lägsta på tre år.

Det är analysinstitutet Forsa som står bakom den opinionsundersökning som veckotidningen Der Stern nu publicerar och som troligen inte gör ”Mutti” Merkel, Tysklands bara till för en kort tid sedan i stort sett helgonförklarade förbundskansler, särskilt glad.

”Wir schaffen das” – vi klarar det, har hon upprepat i stor sett som ett mantra ända sedan hon i början av september öppnade dörren på vid gavel och bjöd en migrantström av aldrig tidigare skådat slag välkommen till Tyskland. Om de ideliga repriseringarna av mottot ska ha syftat till att stärka hennes egen övertygelse eller om hon har velat ingjuta mod i befolkningen kan man givetvis bara spekulera i, men i takt med att migranterna bara fortsätter att strömma in och trängseln i landets asylcentra blir större och större, dalar Angela Merkels en gång så lysande stjärna.

Samtiden har i flera artiklar berättat om en växande kritik mot förbundskanslerns politik. I grannlandet Danmark rasade till exempel Dansk Folkepartis Martin Henriksen som betecknade den inte bara som oansvarig utan också som ett ”hot mot Europas stabilitet”. Bara ett par veckor senare konstaterade EU-presidenten Donald Tusk att det var hög tid att stänga dörrarna igen. Senare konstaterade Tysklands president Joachim Gauck att även om den tyska gästfriheten är stor, så har den en gräns.

I samma artikel berättade Samtiden att Merkels popularitetskurva enligt en opinionsundersökning, publicerad i Der Spiegel, pekade nedåt och att den S-märkte utrikesministern Frank-Walter Steinmeier för första gången var mer uppskattad av väljarna. Och nu verkar det som om den nedåtgående trenden håller i sig. Stödet för förbundskanslerns parti CDU, Christlich Demokratische Union Deutschlands, och systerpartiet i Bayern, CSU, Christlich-Soziale Union in Bayern,  ligger nu bara på 36 procent, ett tapp med två procentenheter sedan den senaste mätningen veckan innan.

En ljuspunkt – för Merkel – kan förstås vara att mätningen har en felmarginal på 2,5 procent, vilket nyhetsbyrån Ritazu också påpekar. Men Angela Merkel ska kanske ändå inte hoppas för mycket eftersom andra undersökningar bekräftar den för henne negativa utvecklingen. Så mycket tyder på att de tyska väljarnas uppfattning nu i stället är: Wir schaffen das – nicht.

Sedan CDU/CSU 2013 återtog makten i Tyskland och därefter bildade koalitionsregering med Socialdemokraterna, har stödet för kristdemokraterna minskat med 5,5 procentenheter och frågan är hur Merkel ska kunna vända den trenden. Regeringen uppskattar att Tyskland i år ska ta emot minst 800 000, men kanske upp till en miljon, asylsökare . Trycket på förbundskanslern ökar, de tyska väljarnas missnöje blir allt mer högljutt och påtagligt. Bayern, och inte minst München, har länge knäat under den börda som migrantströmmen innebär.

En konsekvens av Merkels politik är att flera länder i Europa har redan stängslat in sig för att skydda sina gränser och ytterligare några överväger att göra det. De senaste att uttala sådana funderingar är Österrike och Slovenien.
Enligt den nu publicerade undersökningen i Der Stern är stödet för Socialdemokraterna oförändrat – 24 procent.