Valet av Jeremy Corbyn som ny brittisk Labourledare kan visa sig vara en fullträff. Fast för Tories. Var femte väljare som i maj la sin röst på vänstern säger sig nu fundera på att nästa gång ge den till David Cameron.

Den knallröde Jeremy Corbyn, som bara för en vecka sedan valdes att efterträda Ed Miliband som ledare för den brittiska vänstern, Labour, har uppenbarligen inte gjort någon större succé. Enligt en purfärsk undersökning som The Independent nu publicerar
säger sig var femte person som i de allmänna valen i maj – som blev en brakförlust för Labour och som ledde till att partiledaren Miliband avgick med omedelbar verkan – röstade på vänstern, att i nästa val i stället satsa på det konservativa partiet, Tories.

Undersökningen, som omfattade 2 000 respondenter, genomfördes i onsdags och torsdags och av de tillfrågade svarar 37 procent av Labours väljare att de nog kommer att stödja ett annat parti när den dagen kommer.
Bara 28 procent säger sig i Jeremy Corbyn kunna se en blivande premiärminister. 78 procent av de tillfrågade sa klart nej till en sådan framtidsutsikt.
Resultatet kommer, enligt The Independet, sannolikt att sätta ännu mer fart på den debatt som sedan valet av Corbyn har rasat bland Labours parlamentsledamöter där den allmänna uppfattning är att hans insatser under denna första vecka som partiledare har lämnat en hel del i övrigt att önska. Bland Corbyns motståndare i partiet smids det redan planer på att störta honom medan andra säger att de kommer att agera emot honom om Labour inte lyckas ta hem segern i det val av borgmästare som väntar London i maj.

Dock ser inte allt nattsvart ut för Corbyn även om starten onekligen kunde ha blivit bättre. För i Skottland – som tidigare har varit ett starkt Labourfäste men där partiet i princip blev fullständigt utraderat efter valet i våras – har den nye Labourledaren plockat poäng genom att göra upp med David Camerons svångremspolitik.
I valet i maj var det i stället Skottlands nationalistiska parti, SNP, som triumferade på bekostnad av Labour, men enligt den undersökning som nu har publicerats, säger 37 procent av de som då röstade på SNP att de kanske kommer att välja Labour nästa gång – förutsatt att partiledaren då fortfarande heter Jeremy Corbyn.

Andra undersökningar som gjorts för The Independents söndagsutgåva, The Independent on Sunday och Sunday Mirror, och som publiceras i dag, visar att tronskiftet i Labour inte har lyckats minska gapet mellan Tories och vänstern. Enligt dessa har Tories ökat två procentenheter sedan augusti och ligger därmed på 42 procent. Labour har ökat med en procentenhet och hamnar på 30 procent. EU-kritiska United Kingdom Indpendence Party, Ukip, får 13 procent och behåller sin ställning som tredje största parti, skriver Reuters.