Efter en tumultartad vecka ser det ut som att Ungern har släppt på sin tuffa policy att förhindra asylsökanden från att fortsätta till andra EU-länder. Istället satsar man nu stort på att stärka den yttre EU-gränsen mot Serbien. Samtidigt ökar nu snabbt antalet migranter som kommer till Sverige genom Ungern.

Under söndagsmorgonen stoppade det statliga ungerska tågbolaget MAV två tåg på väg in från Serbien. Båda tågen, som gick mellan Serbiens huvudstad Belgrad och Ungerns Budapest, förde med sig illegala migranter vilka efter krav från ungerska myndigheter tvingades av i den serbiska gränsstaden Subotica innan tågen tilläts fortsätta in i Ungern.

Den ungerska insatsen ska ses mot bakgrund av att landet just nu håller på att stärka gränskontrollen rejält inför den 15 september, då landets nya invandringslagar träder i kraft. De nya lagarna är med europeiska mått mycket stränga. Att olagligt passera gränsen till Ungern kommer att rendera i livstids utvisning och upp till upp till tre års fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. En vistelse som i Ungern även innefattar straffarbete.
— Vi tar kontroll över gränsen steg för steg, sa premiärminister Viktor Orbán under gårdagen.

Och kontroll blir det. Som Samtiden tidigare har berättat om kommer den 18 mil långa gränsen mot Serbien att bevakas av över 3 000 poliser utrustade med helikoptrar, hundar och hästar. Till sin hjälp har de även ett snart helt gränstäckande taggtrådsstängsel försett med värme- och rörelsesensorer samt kameror. Dessutom ska militären kunna sättas in vid behov och med tillstånd att använda gummikulor och tårgas. För att minska trycket på gränsen påbörjar den ungerska regeringen denna vecka även en flygbladskampanj om riskerna med att försöka ta sig till Ungern illegalt, riktad till migranter i transitländerna på Balkan.

Kritiken från Väst- och Nordeuropas vänsterorienterade politiska eliter har, inte helt oväntat, varit hård. Det ex-kommunistiska svenska Vänsterpartiet menar att Ungerns plats i EU-samarbetet bör suspenderas som en följd av att landet vidtar åtgärder för att skydda gränsen i enlighet med Schengenöverenskommelsen.
– Vi tycker att det är helt orimligt att Ungern som medlem av EU struntar i grundläggande humanism, säger partiets ordförande Jonas Sjöstedt till SvD idag.
Sjöstedt vill framförallt att Ungern stängs ute från EU:s ministerråd, eftersom beslut i frågor om EU:s gemensamma invandringspolitik fattas där – beslut som den svenske vänsterledaren inte anser att partier med demokratiska mandat att driva en restriktiv invandringspolitik ska få delta i.

Även Centerpartiet vill straffa Ungern för att man upprätthåller unionens yttre gränskontroll, men vill inte gå riktigt lika långt. Fredrik Federley, EU-parlamentariker för partiet, menar att i första hand Moderaterna och Kristdemokraterna – som ingår i samma grupp i Europaparlamentet som det ungerska regeringspartiet Fidesz – ska ”markera att politiken går i fel riktning”.
Om Fidesz inte ändrar sin inrikespolitik efter de två socialliberala svenska svenska partiernas markering så menar Federley att de senare bör lämna gruppen, som är Europaparlamentets största icke-socialistiska.

Från ungersk sida tycks man dock varken bry sig eller intressera sig särskilt mycket för kritiken mot den stärkta gränskontrollen. Istället ligger fokus på den flyktingström som det senaste året har fört 200 000 illegala invandrare igenom Ungern. ”Ansvarslöshet är kännetecknet för varje europeisk politiker som lovar ett bättre liv till invandrare och uppmanar dem att lämna allting bakom sig och riskera sina liv för att ta sig till Europa. Om Europa inte återgår till en linje präglad av sunt förnuft kommer vi snart befinna oss djupt i en strid över vårt öde.”, skrev Viktor Orbán i en debattartikel i tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung, inför ett möte med Europaparlamentets talman Martin Schultz senare under dagen.

– Det här är inte ett europeiskt problem, det handlar om Tyskland, som välkomnar alla flyktingar. För ingen vill stanna i Ungern, i Slovakien, i Tjeckien eller i Estland, alla vill till Tyskland, fortsatte Orbán under mötet med och tillade:
– Kritisera inte Ungern, vi gör bara vårt jobb. Det är vår skyldighet att kontrollera EU:s yttre gräns.

Under presskonferensen efter mötet fick Orbán frågan hur han reagerade över bilden pojken Alan, som drunknade när hans familj försökte ta sig med båt från sitt hem i Turkiet till Grekland, för att slutligen nå Sverige och där kunna höja sin levnadsstandard.
– Åk härifrån, kom inte hit. Stanna i Turkiet som är ett säkert land, svarade den ungerske premiärministern och utvecklade sitt resonemang med att Europa bara lockar ännu fler migranter ju fler vi släpper in.

Och Ungerns invandringskritiska linje får stöd från grannländerna inom den så kallade Visegradgruppen, Polen, Slovakien och Tjeckien.
– Varje förslag som leder till införandet av tvingande och permanenta kvoter är oacceptabelt, sa länderna, som tillsammans representerar 64 miljoner invånare, i fredags i ett gemensamt uttalande.

Dammen brast för migranter i Ungern
Sedan förra sommaren har nu över 200 000 illegala migranter tagit sig över gränsen mellan Serbien och Ungern och under de senaste veckorna har allt fler av dessa fastnat på de två största järnvägsstationerna i Budapest. Detta då det ökande flödet har gjort att ungerska myndigheter allt hårdare håller på Dublinförordningen och Schengenavtalet, vilka säger att asylanansökan ska prövas i första EU-land samtidigt som asylanten inte lagligt kan röra sig vidare till andra EU-länder.

I mitten av förra veckan började situationen eskalera i Budapest efter att framförallt östra järnvägsstationen blev fylld till bredden av migranter som bodde på alla möjliga tillgängliga ytor. Samtiden var på plats och kunde vittna om en kokande irritation från migranterna, som engagerade sig i otaliga demonstrationer där bland annat vägar blockerades och försök gjordes att bryta in på spårområdet för att ta sig ombord på tåg till Österrike.
”Tyskland, Tyskland, Tyskland! FN, FN, FN!”, skanderade demonstranterna som tydligt deklarerade att de inte trivdes i Ungern.

Östra järnvägsstationen i Budapest under torsdagen.©Samtiden

Östra järnvägsstationen i Budapest under torsdagen.©Samtiden

Samtidigt blev irritationen bland Budapestborna allt mer kännbar. Kinga Toth, en blond ungerska i 35-årsåldern, navigerar under torsdagsmorgonen sig fram mellan sovande migranter i gångarna till tunnelbanelinje fyra, som anknyter till tågstationen.
– Visst, de som är riktiga flyktingar kan jag tycka synd om, men man har ju ingen aning om vem som är det och vem som bara vill till väst för att få bidrag, svarar hon när Samtiden frågar vad hon tycker om situationen.
På frågan om vem som ska ta ansvar för migranterna, och var, funderar Kinga Toth en stund innan hon svarar:
– De oljerika arabstaterna. De har ju pengar och jag har läst i tidningen att de ligger bakom konflikterna där borta. När ungrarna behövde fly 1956 (efter revolutionen mot det ockuperande Sovjetunionen, red. anm.) så var det ju naturligt att ta sig till andra europeiska länder, eller i alla fall länder med europeiskt ursprung, fortsätter hon.
– Vi kan inte ta in alla från den delen av världen, vad blir det då kvar av Europa?, frågar hon retoriskt och sveper med handen över migranterna i gången.
– Jag förstår inte varför de ska vara här.

Östra järnvägsstationen i Budapest under torsdagen.©Samtiden

Östra järnvägsstationen i Budapest under torsdagen.©Samtiden

Men så mycket längre blir inte migranterna kvar på östra tågstationen. Redan samma kväll sätter ett tusental av på en 18 mil lång vandring mot Österrike. Och efter ett krismöte mellan den ungerska och österrikiska regeringen kommer beskedet: Österrike kommer tills vidare att släppa in alla som tar sig över gränsen!

”De vill till inget pris hamna på de ungerska flyktingförläggningarna, då är det kört för dem att ta sig till Tyskland”, rapporterar DN:s Jan Lewenhagen från Budapest. Men den ungerska regeringen har gett med sig och sätter in ett hundratal bussar för att hjälpa dem till Österrikiska gränsen. Bara under fredagen hinner närmare 10 000 migranter ta sig till Österrike.

Österrike, som för de flesta migranterna är minst det sjätte landet man kommer till efter att ha lämnat sitt hemland, är dock ingen önskvärd slutdestination för särskilt många. Istället är det framförallt Tyskland som hägrar. Och när det första tåget från Wien med migranter rullar in på Münchens centralstation, tas migranterna emot närmast som rockstjärnor. Hundratals lokalbor jublar och applåderar när migranterna kliver ur tågen. Tyskarna hade tagit med sig så mycket gåvor, mat och kläder att polisen får be dem att hålla igen för att inte överfylla stationsområdet.

Men inte ens Tyskland, det minst sjunde landet sedan avresan hemifrån, duger för alla. Under söndagen har flera hundra migranter dykt upp i Danmark och när dansk polis vill registrera dem som asylsökanden i enlighet med EU:s regelverk, flyr de springande.
De vill till land nummer nio på sin resa: Sverige. Gränsöverskridelsen till Sverige sker, likt i alla andra EU-länder migranterna har passerat på vägen, illegalt. Ett brott som i Sverige, enligt fjärde paragrafen 2015:91, kan ge upp till ett års fängelse. Men det är i teorin – i verkligheten står Migrationsverket redan berett i Malmö på att ta emot uppemot 300 asylsökanden i den första våg som väntas under söndag kväll och natten till måndag.

Under söndag kväll är det inte bara järnvägsstationerna som står utan migranter i Budapest. Ryktet att gränsen till Österrike är öppen har spridit sig snabbt över Ungern och även landets flyktingförläggningar har tömts.

I Malmö står Migrationsverket redo och har redan ordnat 300 boendeplatser för de nya svenskar som väntas anlända i natt. Land nummer nio blir det första som gör det.