Det finns en gräns för ungersk gästfrihet, något som den som objuden tar sig in i landet kommer att bli varse. Det är innebörden i den annonstext som Ungern nu har låtit publicera i libanesiska tidningar.

För ett par veckor sedan kunde flyktingar och migranter som eventuellt hade tänkt sig att styra kosan mot Danmark i libanesiska tidningsannonser läsa om de förändringar, bland annat ekonomiska, som den danska regeringen har infört i fråga om uppehåll i landet.

Och nu gör den ungerska regeringen likadant.
I dag, måndag, var helsidesannonserna införda i flera tidningar i Libanon, där det finns uppskattningsvis 1,2 miljoner syriska flyktingar, och texten – som är skriven både på engelska och arabiska – varnar uttryckligen för konsekvenserna av att illegalt ta sig in i landet.
”Ungrare är gästfria men hårdast möjliga åtgärder kommer att vidtas mot dem som olagligt försöker komma in i Ungern”, heter det bland annat i tillkännagivandet.
Vidare fastslås att det är en brottslig handling att korsa landets gränser och att straffet är fängelse.

Migranter och flyktingar varnas också uttryckligen för att låta sig lockas av människosmugglares locktoner. Skulle någon ändå känna sig frestad avslutas texten med ett klart konstaterande: ”Ungern kommer inte att tillåta illegala immigranter att korsa dess territorium”.
Det är inte första gången som Ungern i skrift varnar migranter för att olagligt ta sig in i landet. Det har tidigare varit flera kampanjer i avskräckande syfte och för bara ett par veckor sedan delades flygblad ut vid den västra Balkanrutten.

Den 15 september införde Ungern en ny skärpt lagstiftning mot illegal inresa och den som trotsar lagen riskerar fängelsestraff på upp till tre år. Den som dessutom har tagit sig in i landet genom att förstöra gränsstängsel kan räkna med att få sitta i fängelse i upp till fem år, uppger nyhetsbyrån Ritzau med hänvisning till franska AFP.
Den sista augusti stod det nästan 18 mil långa taggtrådsstängslet vid Ungerns gräns mot Serbien klart, den väg som åtskilliga tusen migranter har tagit in i EU för att sedan fortsätta resan norrut – i första hand mot Tyskland och Österrike där dörrarna stod på vid gavel. Men stora skaror fortsatte sedan mot Skandinavien, och inte minst då mot Sverige i hopp om asyl. Den ungerska åtgärden – att i enlighet med gemensamma överenskommelser skydda EU:s yttre gränser − har kritiserats hårt av ledare i andra EU-länder, inte minst då den franske utrikesministern Laurent Fabius som dundrade att stängslet var ”skandalöst” och att Ungern saknar respekt för ”europeiska värderingar”.

I förra veckan började ungersk militär uppföra ännu ett stängsel, denna gång längs den 41 kilometer långa gränsen mot Kroatien, en rutt som blev allt vanligare  för migranterna efter att Ungern under fem dagar höll gränsen mot Serbien stängd. I går, söndag, öppnades gränsövergången mellan Röszke i Ungern och serbiska Horgoš igen, efter att, som det hette, situationen hade blivit lugnare.

Men så länge EU inte kan enas om ett gemensamt grepp om hur migrantkrisen ska lösas, är de enskilda medlemsstaterna tvingade att skydda sig mot det hot som massmigrationen utgör. Det var det budskap som den ungerske premiärministern Viktor Orbán i dag, måndag, levererade i parlamentet.
− Våra gränser är hotade, vårt liv bygger på respekt för lagar…och hela Europa. Vi blir överkörda, sa Orbán enligt nyhetsbyrån Reuters.
Han upprepade ännu en gång att de migrantkvoter som Bryssel föreslår inte är en ”europeisk handlingsplan” eftersom de yttre gränserna måste skyddas och strömmen av migranter stoppas. Dessutom uppmanade han samtliga partiet i parlamentet att ställa sig bakom regeringens förslag om att få sätta in militär för att skydda landets gränser.