Migranter och flyktingar som illegalt försöker ta sig in i Ungern kommer att stoppas med bland annat gummikulor och tårgas. En överväldigande majoritet i landets parlament sa i dag ja till lagförslaget.

Bara i år har över 220 000 migranter och flyktingar tagit vägen över Ungern för att komma vidare till mer attraktiva EU-länder. I försök att hindra de enorma människomassorna att komma in i landet har Ungern, där situationen för ett par veckor sedan urartade och blev till kaos, vilket Samtiden också har redogjort för, satt upp ett 175 kilometer långt taggtrådsstängsel vid gränsen om Serbien. Dessutom sattes över 3 000 poliser in för att, med hjälp av helikoptrar, hundar och hästar, bevaka gränsen. Och så sent som i förra veckan började militär arbeta med nytt stängsel, denna gång vid gränsen mot Kroatien.

Åtgärderna har utlöst en proteststorm från Väst- och Nordeuropa, men kritiken har inte bitit på den ungerske premiärministern Viktor Orbán som – tvärtom – har aviserat att ännu hårdare tag skulle vara att vänta.
Och i dag, måndag, sa en förkrossande majoritet i det 199-hövdade parlamentet – 151 ja mot 12 nej och 27 nedlagda röster – till att militären får utökade befogenheter för att förhindra illegala invandrare att korsa landets gränser, uppger nyhetsbyrån Reuters.
Militären ges nu rätt att använda icke-dödligt våld, vilket betyder att de som olagligt tar sig in i Ungern kan stoppas med exempelvis gummikulor, tårgas, pyrotekniska anordningar och nätpistoler.

Enligt Viktor Orbán är den stora strömmen av migranter ”ett brutalt hot” och Europa beskriver han som ”rikt med svagt”, en kombination som han ser som ”den farligaste” och som kan sluta med katastrof.
− Och eftersom Europa inte kan försvara sina yttre gränser, är vi tvungna till att åter stänga de inre, säger han.