Europa tar emot de syriska ”flyktingarna” med öppna armar. Men i själva verket kommer de flesta från Sudan, Afghanistan, Irak, Iran och Libanon. Och genom de öppna dörrarna smiter också terrorister utsända av IS.

Det är just nu populärt att vara flykting från Syrien. Detta inte minst tack vare den tyska förbundskanslern Angela Merkel storslagna inbjudningskort som helt satte gemensamma EU-regler ur spel genom deklarationen att alla som kom från Syrien skulle behandlas som krigsflyktingar. ”Flyktingarna” skulle alltså inte skickas tillbaka för att registreras och lämna fingeravtryck i det första EU-land de kom till, ett beslut som går helt stick i stäv med Dublinförordningen.

Och kanske är det så att Merkel i själva verket i och med detta har öppnat Pandoras ask. För den gängse formuleringen på ett inbjudningskort: o.s.a – om svar anhålles – fick ett massivt gensvar. De ”syriska flyktingarna” bara vällde in. Bara under septembers första vecka ansökte 37 000 människor om asyl i Tyskland. Anstormningen blev uppenbarligen lite för mycket för Angela Merkel och i söndags återinförde Tyskland gränskontrollerna.

Men vittnesuppgifter gör gällande att det var många som innan dess hann segla in över Europa under falsk flagg. De var inte alls syriska flyktingar utan arabisk-talande muslimer från Afrika, Afghanistan, Irak, Iran, Libanon med flera länder som har tagit tillfället i akt, när portarna nu slogs upp på vid gavel. Och att så är fallet har man även på politisk nivå inte bara upptäckt utan också tvingats erkänna.
− Vi måste ha rent allmänt bättre kontroller eftersom vi under de senaste dagarna har upptäckt att många i verkligheten inte är flyktingar, sa Joachim Herrman, inrikesminister i Bayern, nyligen i en tv-intervju, uppger New York Times.
− Det har spritt sig … att man har framgång om man låtsas vara syrier, fortsatte han.

Just i Bayern, som regeras av Merkels systerparti CSU, Christlich-Sozial Union in Bayern, har kritiken varit hård mot förbundskanslern eftersom floden av migranter har svämmat över delstatens alla bredder. Bara under förra veckoslutet kom över 25 000 personer och inte minst huvudstaden, München, har knäat under bördan.

Bayerns premiärminister Horst Seehofer har inte heller han sparat på krutet när han har gett sin syn på förbundskanslerns öppna-dörrar-policy:
− Det finns ingen ordning, inget system, och i ett land som styrs av lagen är de anledning till bekymmer, sa han i söndags till den amerikanska tidningen då den tyska rullgardinen drogs ner, och tillade att ”några” av nykomlingarna var ekonomiska migranter och inte människor på flykt från förföljelse.
Men enligt vittnen handlar det om betydligt fler än ”några”.

Två unga syrier som brittiska Daily Mail har träffat i Berlin säger att mindre än en tredjedel av de migranter som nu finns i Tyskland kommer från Syrien. Resten har bluffat sig in i landet. Påstått sig vara ”syriska flyktingar” och stärkt sin identitet med falska pass.
− På vårt mottagningscenter finns det många, bland annat tre sudanesiska flickor som låtsas komma från vårt land, säger en av männen, 25-årige Mohammad Al-Abaan till tidningen.

Han tycker det är minst sagt märkligt att ingen har reagerat. Flickorna från Sudan ser ju inte alls ut som syrier och talar dessutom en helt annan arabiska än vad man gör i Syrien.
− Det var när vi var i Turkiet och väntade på att kunna komma över till Lesbos i Grekland som vi först insåg att migranter från andra arabisktalande länder påstår sig komma från Syrien, fortsätter han och berättar att dessa personer av människosmugglare lätt kunde köpa sig nya id-handlingar, antingen stulna från syrier eller förfalskade, och som de sedan kunde visa upp för tyskarna.

Och när det gäller handeln med förfalskade dokument är det verkligen härliga tider, strålande tider. I Aten finns till exempel en människosmugglare och försäljare som går under namnet ”Abu Karem”, vilket enligt Daily Mail betyder ”den generöse”. I ett kafé på en bakgata bedriver han sin business och säljer syriska och europeiska pass. För ett sprillans nytt, som är tryckt i Bulgarien och som kanske inte riktigt skulle tåla en mer noggrann granskning, får en hugad spekulant lägga upp lite drygt 1 800 kronor. Andra pass, som har stulits från syrier, och som har officiella registreringsnummer betingar ett betydligt högre pris: 25 000 kronor eller mer och det enda som behövs är att passets nya ägare förser det med ett nytt foto. Abu Kerem motiverar det högre priset med att det nya passet garanterar fritt inträde i Tyskland.

Bara för ett par veckor sedan varnade Fabrice Leggeri, högsta chef för EU:s gränsskyddsmyndighet, Frontex, för handeln med syriska pass som han sa hade utvecklat sig till en ”extremt lukrativ handel för smugglare”:
− De människor som använder dem talar för det mesta arabiska. De kan komma från Afrika eller Mellanöstern, men de är ekonomiska migranter, inte flyktingar, skriver grekiska ekathimerini.com.

Så sent som i denna vecka gick FN:s flyktingorgan, UNHCR, ut med informationen att uppskattningsvis bara hälften av de 381 000 människor som hittills i år har kommit till Italien och Grekland är från Syrien. Övriga kommer från andra länder i Mellanöstern och Afrika. Antalet personer som verkligen kommer från Syrien sjunker i takt med att de fortsätter mot norra Europa och fler bluff-syrier ansluter sig.

Men bedragarna utgör kanske trots allt inte ett dödligt hot. Det gör däremot jihadister och risken finns att terrorister från exempelvis Islamiska staten, IS, utger sig för att vara syriska flyktingar för att komma in i Europa. Att IS-krigare har försökt – och nästan också lyckats – med det, har Samtiden tidigare skrivit om. I somras upptäckte norska Säpo att ett antal ”kvotflyktingar” i själva verket var terrorister, på väg till Norge.

Och fallet är inte unikt. I augusti upptäcktes på ett flyktingcenter i Stuttgart en IS-krigare som utgav sig för att, och med hjälp av falska handlingar, vara syrisk asylsökande, enligt tyska RTL. Den 21-årige marockanen var efterlyst i Spanien, misstänkt för att rekrytera krigare till IS.

Tullen i Tyskland har också beslagtagit 10 000 falska och stulna syriska pass som skickats i paket från Bulgarien. Tanken var att sälja dem för ungefär 15 000 kronor styck, enligt The New Observer.