FN:s nästa flyktingkommissarie kan komma att heta Helle Thorning-Schmidt. I alla fall om Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen får som han vill. Hon blir i så fall chef för UNHCR som kritiserade henne för de skärpta asylregler som genomfördes under hennes regeringstid.

Vid årsskiftet lämnar Antóni Guterres – tidigare premiärminister i Portugal – den post som högkommissionär för UNHCR, FN:s flyktingorgan, som han har haft sedan juni 2005. När hans efterträdare nu ska utses, har socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt en förkämpe i Lars Løkke Rasmussen, mannen som puttade ner henne från statsministertaburetten efter valet i juni.

Visserligen återstår många turer innan FN:s generalförsamling ska utse den nya högkommissionären, men Lars Løkke, som nu har lanserat sin föregångare som kandidat, är full av tillförsikt:
Jag hoppas och tror att det slutar med att Helle Thorning-Schmidt får posten, säger statsministern till nyhetsbyrån Ritzau och berättar att han inför FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har påtalat att Thorning-Schmidts stora erfarenhet av politisk ledning i kombination med hennes internationella profil borde göra henne till en potentiell stark representant för UNHCR.

Som statsminister ådrog sig Helle Thorning just UNHCR:s ogillande i samband med att den dåvarande regeringen så sent som i fjol – då antalet asylsökare i Danmark ökade dramatisk – genomförde ett antal skärpningar av reglerna för asyl och familjesammanföring. Detta innebar bland annat att den som söker asyl måste vänta i ett år innan det kan bli aktuellt med familjesammanföring. För detta fick regeringen skarp kritik av UNHCR som också uppmanade Helle Thorning-Schmidt att överge förslaget.

Hon lyssnade dock inte på det örat, men Lars Løkke tror inte att denna ohörsamhet nu ska ligga hans kandidat i fatet.
− Jag tror att man ska hålla fast i det internationella perspektivet. Ser man på Danmark utifrån, ser man ett land som är med i den mycket exklusiva klubb som iakttar FN:s råd om engagemang när det gäller u-landsbistånd, säger han.

Helle Thorning är själv inne på samma linje – att man ska skilja det ena från det andra, eller som det målande danska uttrycket är: skæg for sig och snot for sig (vilket ordagrant översatt betyder skägg för sig och snor för sig):
− Att vara högkommissionär handlar om mer än UNHCR:s förhållande till Danmark, säger hon till Ritzau, samtidigt som hon betonar att hon fullständigt tar ansvar för de beslut som regeringen fattade under hennes statsministertid.
− Och så ska man komma ihåg att Danmark är och alltid har varit en stark samarbetspartner för UNHCR, tillägger hon.

Helle Thorning- Schmidts partibroder Mogens Lykketoft, som precis har tillträtt posten som ordförande för FN:s generalförsamling i New York, tror att danskan har stora chanser att bli vald till högkommissionär – ett jobb som han betonar absolut inte är någon sinekur utan tvärtom, en enorm utmaning. Och det i all synnerhet just nu när världen upplever en flyktingström vars like inte har skådats sedan Andra världskriget.

Mogens Lykketoft säger till Ritzau att han inte vet vilka andra namn som möjligen kan vara på tapeten, men till Helle Thorning-Schmidts fördel talar, menar han, hennes goda europeiska samarbete där hon har varit omtyckt av och stått på god fot med de övriga stats- och regeringscheferna. Han pekar också på att hon, innan hon blev statsminister, var engagerad på det internationella planet.
− Jag skulle ju också vara glad om en framträdande dansk kan få den positionen igen, säger han och syftar på Poul Hartling, Venstrepolitiker och statsminister, som mellan 1978-1985 kunde titulera sig högkommissionär för UNHCR.