När flyktingarna insåg att de riskerade att skickas tillbaka till Tyskland stack de från den danska polisen över åkrarna. Deras mål är varken Tyskland eller Danmark. Det är till Sverige de vill.

I fredags riktade, som Samtiden redan har berättat, Dansk Folkepartis Martin Henriksen skarp kritik mot den tyska vidöppna dörrens politik som han befarade också kommer att leda till att stora flyktingströmmar inom kort också ska söka sig till Danmark.

Redan på söndagen besannades hans antagande. På eftermiddagen kom 170 personer, huvudsakligen från Syrien, med färjan från Puttgarden till Rødby på Lolland. Men då de insåg att det fanns risk för att de skulle sändas tillbaka till Tyskland, flydde de helt enkelt från polisen, uppger danska TV2. Och enligt reportern på plats är det Sverige som är deras slutstation.
Vid 17-tiden hade polisen registrerat cirka 75 personer som alla undfägnades med mat och dryck på stationen i Rødby. En timma senare anlände ytterligare 100-talet flyktingar med båten. Efter att han väntat ett tag i ankomsthallen tog en större grupp till flykten och smet från polisen över de angränsade åkermarkerna.

På söndagskvällen var polisen igång med att söka efter rymlingarna, som man hade valt att inte stoppa med våld. Enligt polisinspektör Kim Kliver är dialog det verktyg man i stället ska använda.
− Det är givetvis ingen önskvärd situation, men jag är säker på att vi med förnuft och dialog kan samla ihop de här personerna igen. Vi har naturligtvis inkallat extra manskap så vi får snabbt kontakt med de här människorna igen, säger han till tv-kanalen.

Vid 22-tiden hade emellertid de första 26 flyktingarna anlänt till Danmarks största asylcenter, Sandholmlägret norr om Köpenhamn, där personal, enligt Röda korset, tog emot dem.
Strax efter klockan 21 hade 20-talet flyktingar anlänt till järnvägsstationen i Odense på Fyn. De togs emot av polis som hade varskotts av tågpersonal.
Vakthavande befäl Lars Fredensborg säger till nyhetsbyrån Ritzau att flyktingarna först skulle föras till polisstationen för registrering och sedan under natten köras vidare till Sandholmlägret.
− Vi tar emot dem lugnt och stilla och sätter inte efter dem som sticker. Det finns säkert barn bland dem, säger han.

I Padborg, som ligger nära den tyska gränsen, hade polisen på söndagskvällen tagit emot och registrerat 40-talet flyktingar och migranter. Här hade polisen dock inga problem med några som avvek.
De flesta av de som nu har registrerats kommer från Syrien. Fler flyktingar väntas komma till Danmark sent på söndagskvällen.

Vid 23.30-tiden rapporterade TV2 att polisen i Sydsjællands och Lolland-Falsters polisdistrikt, mycket tack vare dialog, hade lyckats få fatt i de flesta av de ”förrymda” flyktingarna. De ska nu registreras och de som så önskar kan också söka asyl i Danmark.