Hundratals befinner sig troligtvis redan på tåg mot Malmö och Stockholm. Väl i Sverige behöver inte de asylsökande oroa sig för giltiga id-handlingar ombord. SJ har beslutat att göra undantag.

På SJ:s webbsida står det: ”utan giltig id-handling kan den resande anses sakna giltig biljett”. För att biljetten ska gälla måste alltså resenären kunna styrka sin identitet med giltiga handlingar, annars gäller den inte.

Men nu frångår SJ sin regel – för vissa. Enligt den egna formuleringen handlar det om att ”människor på flykt undantas kravet på att visa giltig legitimation”. SJ:s kommunikationsdirektör Monica Berglund förklarar det nya tilltaget så här i Dagens ETC: ”…Vi kände att vi ville ta bort det kravet för att istället ge dem som är på flykt möjlighet att köpa de billigare biljetterna.”

I fredags fick personalen på SJ-tågen information om att de ordinarie reglerna ska frångås. Men än så länge har inte någon extern information skickats ut.

– Den målgrupp som vi vill nå är ju inte här i Sverige, så det finns ingen mening med att gå ut med extern kommunikation på svenska. Det viktiga är att vi informerar i det personliga mötet, ombord eller i våra resebutiker. Vi vill visa vår humanitära sida och fortsätter att arbeta för att se vad vi kan hjälpa till med i den ökningen av flyktingar som vi ser och som vill åka tåg, säger Monica Berglund till Dagens ETC.

SJ kommer också tillåta att asylsökande, på resa med SJ-tåg, tillåts ta med sig mer bagage än vad som normalt är tillåtet och tar bort tilläggsavgiften som annars tillkommer när biljetter köps ombord på tågen.