På måndagskvällen hade 800 migranter och flyktingar kommit till Danmark med tåg från Tyskland. Hur många som tar sig över till Sverige är ovisst – men de som kommer tas emot med öppna armar.

Strömmen av migranter och flyktingar som kommer från Tyskland och som via Danmark vill ta sig vidare till Sverige växer på måndagskvällen i stort sett minut för minut. Vid 19-tiden rapporterade polisen att 520 människor hade korsat gränsen och kommit till Rødby. Bara en dryg halvtimma senare upplyste Mette Frederiksen, socialdemokratisk partiordförande, efter mötet med statsminister Lars Løkke Rasmussen och övriga partiledare, att det totala antalet då var 800, uppger nyhetsbyrån Ritzau.

De flesta av dessa är från Syrien, och som Samtiden i tidigare artiklar har berättat är det inte Danmark utan Sverige de ämnar sig till. Men även om Sverige i stort sett ligger inom synhåll – i alla fall för den som befinner sig på Själlands ostkust – kan den resan förefalla nog så avlägsen. Detta eftersom den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen, Venstre, klart och tydligt har sagt ifrån att Danmark inte på villkors vis tänker låta strömmen av migranter bara fortsätta resan över Öresund utan att låta sig registreras. Men av rädsla för att då tvingas stanna i Danmark har migranterna protesterat på olika sätt: några genom att vägra att lämna tåget i Rødby, andra genom att till fots försöka ta sig den nästan 160 kilometer långa vägen till Köpenhamn. För en grupp var utsikten att få stanna i Danmark så motbjudande att den helt enkelt avbröt promenaden på motorvägen, vände om till Rødby och meddelade att det nu är Tyskland som gäller.

Men om migranterna lyckas ta sig över Öresund och till det som som DR Nyheder beskriver som ”det blå-gula landet” kan de räkna med att få ett varmt mottagande.
Till tv-kanalen säger Migrationsverkets presschef Frederik Bengtsson att 300 nya beredskapsplatser upprättades i all hast efter att man på söndagen fått information om att ett antal migranter var på väg genom Danmark till slutdestinationen Sverige. Efter avklarad registrering i Malmö var tanken att migranter och flyktingar sedan skulle transporteras till asylcentret i Simrishamn där 105 rum i olika storlekar finns till förfogande.

”Här kan de se fram mot tre måltider om dagen, internet, tv och en välkomstpaket, innehållande bland annat hygienartiklar, från Migrationsverket” skriver DR Nyheder.
Lulu Mårtensson, som är centrets chef, förklarar för den danska tv-kanalen att det också finns gott om folk i Simrishamn som är bra på att hjälpa till.
− Det finns många hjälporganisationer som kommer med kläder, med fritidsaktiviteter och så kommer det folk för att bara prata med dem. Folk är fantastiska på att ta emot våra asylsökande, låter hon danskarna förstå.

Samtidigt verkar det som om den svenska välvilligheten inte gäller broderfolket på andra sidan Sundet. Sverige tar varje vecka emot 3 500 migranter och asylsökande och av dessa kommer 3 100 via Köpenhamn:
− Ett bevis på att kontrollen där är obefintlig, hette det i en syrlig kommentar från polisen i Malmö till TV2.