Guds vilja eller mänsklig inkompetens. Meningarna om vad som orsakade över 700 muslimska pilgrimers död i Mecka i går, torsdag, går starkt isär.

Det som skulle bli en religiös upplevelse för livet slutade i katastrof. 717 personer trampades ihjäl och minst 863 skadades när panik uppstod i Mina, några kilometer utanför muslimernas heliga stad Mecka – profeten Muhammeds födelsestad. Tillsammans med cirka två miljoner pilgrimer hade de kommit till Saudiarabien för hajj, den vallfärd som varje vuxen muslim, som har de ekonomiska förutsättningarna, är förpliktigad att göra.

Enligt föreskrifterna ska vallfärden ske mellan den åttonde och tolfte dagen i dhu-l-hijjah, som är den tolfte månaden i den muslimska kalendern.
Att vallfärden kostar liv är inget ovanligt i den enorma trängsel som uppstår med så många människor på plats, men årets katastrof är den värsta sedan 1990, då 1 426 pilgrimer trampades ihjäl.

Enligt brittiska Daily Mail inträffade tragedin när två enorma pilgrimsmassor kolliderade i en gatukorsning i närheten av en helig plats i Mina och panik uppstod.
Och nu är jakten på vem som bär ansvaret i full gång och anklagelserna haglar.
Den saudiske sjukvårdsministern Khaled al-Falih hävdar att olyckan var offrens eget fel eftersom de inte följde givna instruktioner. Enligt honom behövde katastrofen aldrig ha inträffat, men nu gjorde den det, vilket ministern också har en förklaring till:
Det är Guds vilja, säger han enligt tidningen.

Men det är ett påstående som väcker både muslimska gruppers och enskildas vrede.
− Jag blir arg eftersom han skyller på Gud. Varje gång en katastrof inträffar säger saudierna att det är Guds vilja. Det är inte Guds vilja – det är mänsklig inkompetens, säger Mohammed Jafari, som representerar en brittisk vallfärdsresebyrå.
Enligt honom var alltså Gud på intet sätt ansvarig för att över 700 pilgrimer blev ihjältrampade. Skulden lägger han på det saudiska kungahuset. För enligt vittnen som Jafari har talat med väntade landets monark, Salman bin Abdul Aziz, ett antal förnäma gäster, bland andra försvarsministern och medlemmar i Gulfstaternas samarbetsråd, Gulf Cooperation Council, GCC, till slottet.

− Därför hade man stängt av två av ingångarna som leder till platsen där den rituella steningen av djävulen äger rum. Man hade stängt två gator vilket ledde till att två flaskhalsar uppstod, säger han och lägger helt och hållet skulden för det inträffade på den saudiska regeringen som, enligt honom, gör samma sak varje gång en furste är i antågande: då stänger man gator och ägnar inte en tanke på den katastrof som bara väntar på att ske.

Tillsammans med sin mor lyckades Ahmed Abu Bakr från Libanon klara sig undan katastrofen med livet i behåll. Han lägger skulden också på polisen som, hävdar han, hade stängt alla in- och utgångar till pilgrimernas tältläger och bara lämnat en enda öppen.
Hans intryck är att de polismän som kom till platsen verkade oerfarna:
− De känner ju inte ens till gatorna och platserna här omkring, säger han.

Hans påstående om inkompetenta poliser får stöd av Irfan al-Alawi, från Islamic Heritage Research Foundation, en stiftelse som arbetar med skyddet och bevarandet av heliga platser i Saudiarabien.
Enligt honom var i och för sig ett stort antal poliser på plats, men han konstaterar att deras kvalifikationer lämnade en hel del i övrigt att önska: de saknade både rätt utbildning för ändamålet och språkkunskaper och kunde därför inte tala med de utländska pilgrimerna som är i majoritet vid hajj.

− De har bara inte en aning om hur man samarbetar med dessa människor, säger han.
Mohammed Hasan från Eygpten blev också han vittne till tragedin och det han upplevde gör att han fruktar för liknade olyckor i framtiden.
− Man ser soldater som står på en och samma plats och som gör absolut ingenting, säger han.
Kung Salman har nu beordrat en granskning av hajjorganisationen samtidigt som landets kronprins Mohammed bin Nayyef, ordförande för landets hajjkommitté har startat en undersökning.

Enligt den saudiske inrikesministern fanns 100 000 polismän på plats för att upprätthålla säkerheten och övervaka trafik och människomassor.
Så sent som den 11 september i år rasade en byggkran över Meckas stora moské och 109 pilgrimer dog.