En statslös palestinier har åtalats för mordförsök på en dansk polisman som han knivhögg i halsen. Mannen, som tros vara IS-sympatisör, är samme person som i våras attackerade justitie- och integrationsminister Morgan Johansson på ett flyktingboende.

Den 25-årige nu åtalade mannen gick till våldsamt angrepp mot en 56-årig polisman när denne i tisdags natt kom till Sandholmlägret, Danmarks största asylcenter, i Birkerød på norra Själland. Polismannen knivhöggs i halsen, ryggen och armen, men trots de svåra skadorna, som från början bedömdes livshotande, kunde han själv slå larm. Han fördes till Rigshospitalet där han opererades och bedöms nu vara utom livsfara.
Efter överfallet flydde gärningsmannen från centret, men efter en intensiv polisjakt kunde han gripas vid 10-tiden på tisdagsmorgonen.

Mannen har varit i Danmark sedan 2013 och har där sökt asyl, men han fick avslag och överfördes för ett halvår sedan till ett center för asylsökande som inte har några utsikter till att få uppehållstillstånd i Danmark, uppger dagstidningen Berlingske.
Den 25-årige statslöse palestinierns Facebook-profil har avslöjat att han möjligen kan ha varit radikaliserad och polisutredningen har också kommit fram till att han sympatiserar med terrororganisationen Islamiska staten, IS, och ville resa till Syrien och Irak. Dessutom pekar vissa omständigheter på att han också kan vara psykiskt instabil.

På onsdagen bekräftade den danska säkerhetspolisen, Politiets Efterretningstjeneste, PET, att man har känt till och haft ögonen på den nu åtalade mannen, som för övrigt nekar sig skyldig till överfallet, uppger BT.
Svenska Säpo har – också i dag, onsdag, – genom presschefen Sirpa Franzén för DR Nyheder verifierat att 25-åringen är samme man som i mars med en brandsläckare attackerade justitie- och integrationsminister Morgan Johansson i samband med att denne gjorde ett besök på ett flyktingcenter i skånska Östra Göinge.

I ett mejl till DR Nyheder skriver Sirpa Franzén att det dock inte var Morgan Johansson, utan ”en person på ett asylcenter”, som var det egentliga målet för angreppet.
Att Säpo kopplades in på fallet berodde, enligt Sirpa Franzén, på att Morgan Johansson var närvarande när angreppet mot denne person ägde rum och det hela ledde till att ministerns livvakter ingrep. Men eftersom det inte var tal om en planerad attack mot Johansson såg sig Säpo inte föranledd att gå vidare med saken och mannen släpptes.

Han begav sig senare till Danmark och har sedan en tid tillbaka vistats på det center varifrån han sedan skulle utvisas. Icke desto mindre blev han åtalad för attacken mot Morgan Johansson, men i augusti la den svenske åklagaren ner åtalet just med motiveringen att det då hade framkommit att 25-årigen befann sig i Danmark varifrån han skulle utvisas.

Attacken mot den svenske ministern var också anledningen till att PET hade kommit att intressera sig för mannen som för danska myndigheter själv hade berättat om händelsen.
I dag, onsdag, informerade justitieminister Søren Pind de rättspolitiska talesmännen för de partier som är representerade i Folketinget om den för mordförsök misstänkte 25-åringens angrepp på den svenske ministern och att han tidigare dessutom hade åtalats för hot om våld mot polisman.

Men trots att politikerna nu har fått vetskap om mannens förflutna, menar man att det i alla fall inte för närvarande finns anledning att tro att någon skugga ska falla över den danska säkerhetspolisen.
− Jag har inte några som helst belägg för att dra slutsatsen att PET skulle ha gjort något fel, säger Trine Bramsen, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till BT.