Parallellt med tisdagens upprop i riksdagen pågick ett annat möte 500 meter därifrån. Samtiden var på plats på Sergels torg i Stockholm när hundratals demonstrerade under parollen Avgå regeringen.

Manifestationen, som samlade som mest cirka 500 personer, började klockan tio i ett regnigt Stockholm. Initiativtagare och arrangör av Demonstration Avgå är Therese Larsson och Johan Widén från Enköping.

– Vi bestämde oss efter mordet på Carola och Emil på Ikea och tänkte att nu kan vi inte bara sitta och skriva på Facebook, nu måste vi göra mer, säger Therese Larsson till Samtiden.

Therese Larsson. ©Samtiden

Therese Larsson. ©Samtiden

Planerna på en demonstration tog form och tillstånd söktes. Från början var tanken att få samlas på Mynttorget, men där hade redan en annan grupp fått tillstånd.

– Vi vill visa att människor är rädda för att Sverige inte längre är ett tryggt land och att vi inte kan fortsätta vara så naiva, det är en livsfarlig inställning nu, säger Therese Larsson.

Therese Larsson och Johan Widén har utgått från sig själva och sin egen kraft när de planerat demonstrationen.

Arrangörerna Therese Larsson och Johan Widén. ©Samtiden

Arrangörerna Therese Larsson och Johan Widén. ©Samtiden

– Vi är helt vanliga människor som reagerar och vi har varit aktiva i ämnet på Facebook. Nu kände vi att det behövs handling, ett kraftfullt och synligt engagemang. Vi kräver ansvarstagande, säger Therese Larsson.

Hon uppskattar att antalet närvarade under tisdagens demonstration pendlade mellan 300 och 500 personer. Många hade rest från andra delar av landet för att delta.

– Vi är väldigt nöjda och hade varit glada om 50 personer hade dykt upp. Att det kom så många trots vädret känns mycket bra, säger Therese Larsson.

©Samtiden

©Samtiden

Under den cirka 2,5 timmar långa manifestationen dök inga motdemonstranter upp och den närvarande polisen såg att ut att ha en lugn stund.

De sex talare som delade på mikrofontiden var Ingrid Carlqvist, chefredaktör för Dispatch International, Hans Erling Jensen, ordförande Right Hand Aid, Julia Nilsson, Jennifer Black, artist, Jan Sjunesson, författare och folkbildare samt Stefan Torsell, debattör.

Under Demonstration Avgå hölls också en tyst minut för Carola och Emil.

Therese Larsson berättar att förhoppningen nu är att kunna fortsätta samla människor och engagemang för Demonstration Avgå.

– Vi börjar med att fortsätta här i Stockholm, sedan vill vi undersöka möjligheterna i andra orter. Förhoppningen är att det ska sprida sig – som Pegida.

Hur hade ni valt ut dagens talare?

– Vi har varit i kontakt med cirka 30 personer och utifrån ställningstagande, mod och engagemang valde vi ut sex talare. Vi hade också gärna sett att en präst kunde ha varit här och läst en psalm.

"Stefan Löfven – du har blod på dina händer", sa Jennifer Black. ©Samtiden

”Stefan Löfven – du har blod på dina händer”, sa Jennifer Black. ©Samtiden

Blir det samma talare nästa gång?

– Några av dessa kommer att återkomma för de har mycket att säga. Jag hoppas också att fler kommer våga träda fram, det finns ju en rädsla idag i och med att samhällsklimatet ser ut som det gör.

Therese Larsson har en klar bild över varför det är hög tid att sätta ned foten:

– Varje tjej som blir gruppvåldtagen gör att vår övertygelse stärks. Vi kan inte ha det så här längre. Jag säger som Ingrid Carlqvist (chefredaktör Dispatch International, reds. anm.): Vi kan inte längre hålla på och fråga ”Varför”. Nu måste vi istället ta tag i frågan ”Vad ska vi göra?”

Ingrid Carlqvist talade på demonstrationen. ©Samtiden

Ingrid Carlqvist talade på demonstrationen. ©Samtiden

Ingrid Carlqvist, som var en av de första talarna, satsade mycket på patos i sitt anförande.

– Jag pratade om Winstons Churchills kämparglöd. Vi har ju varit länge i en period när många kanske känt att det är kört, att allting är förlorat. Men det är det inte. Idag börjar motståndet och det var det jag ville ingjuta: ge människor mod, påminna dem om Churchill, att en man eller kvinna faktiskt kan förändra historien. Och vi som är vikingaättlingar – vi har det i oss, vi ska bara ta fram det!

Var du orolig för hotbilder?

– Jag hade som krav att det skulle finnas polis på plats och det gjorde det ju. Jag såg inga motdemonstranter och inga läskiga typer.