Det finns en gräns för gästfrihet. Även Tysklands. Och nu varnar förbundsrepublikens president Joachim Gauck för riskerna med att ta emot för många flyktingar.

I början av september öppnade Tysklands förbundskansler, Angela ”Mutti” Merkel landets dörrar på vid gavel och lovade att alla syriska flyktingar skulle behandlas som krigsflyktingar. De skulle inte, vilket Dublin-förordningen annars föreskriver, skickas tillbaka till det första EU-land de anlände till. Förbundskanslerns storslagna gest och brott mot de gemensamma EU-reglerna ledde inte bara till att en flod av människor som hävdade att de var just ”syriska flyktingar” strömmade in i landet, utan också till att Merkels initiativ både ifrågasattes och kritiserades.

Inte minst retade hon upp Dansk Folkeparti som i skarpa ordalag fördömde den tyska ”oansvariga” politiken som man menade vara ett hot mot den europeiska stabiliteten och som man  befarade också skulle få konsekvenser för Danmark. De farhågorna visade sig vara långt ifrån obefogade.
Och vid förra veckans snabbinkallade EU-toppmöte i Bryssel slog EU-presidenten Donald Tusk fast att den öppna dörrens politik måste få ett slut.
Tyskland har kalkylerat med att minst 800 000 – kanske upp mot en miljon – flyktingar ska komma till landet i år, och Angela Merkel har hävdat att det kommer att gå bra, att det är något som Tyskland ska klara.

Men nu får hon mothugg – och den som höjer ett varnande finger är ingen mindre än landets president, Joachim Gauck.
Det var i ett tal sent på kvällen i går, söndag, som den 75-årige före detta östtyske medborgarrättsaktivisten konstaterade att det trots allt finns gränser för vad Tyskland kan göra.
− Vi vill hjälpa. Vi har ett stort hjärta, men det finns en gräns för vad vi kan göra. Vår förmåga att ta emot människor är begränsad, sa presidenten, som dock också konstaterade att man ännu inte vet var dessa gränser går, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Tysklands president har egentligen bara en ceremoniell roll, men icke desto mindre är han en moralisk auktoritet och hans uttalande kommer garanterat att lägga mer bränsle på den uppflammande debatten om hur många av alla dessa nyanlända som kan integreras i det tyska samhället.Och just i går kom ett bevis på att det är långt ifrån oproblematiskt att ta emot flyktingar/migranter som i många fall i bagaget har med sig konflikterna från hemlandet. I ett flyktingtältläger i Calden, en stad inte långt från Kassel i förbundsstaten Hessen, rök två rivaliserande asylsökargrupper ihop.

I lägret bor cirka 1 500 migranter från 20-talet länder och enligt nyhetsbyrån AFP  startade bråket med att två personer började gruffa i samband med en måltid vid lunchdags. Konflikten växte och till slut var två större grupper – albaner och pakistanier – inblandade. Sammandrabbningen varade enligt polisen i flera timmar. 14 personer skadades, bland dessa tre polismän.
Senare på kvällen var det dags för en ny konflikt som då omfattade två grupper migranter på 70 respektive cirka 300 personer.
Polisen lyckades så småningom återställa lugnet och några arresteringar gjordes inte.
Enligt ett av polisfacken, som representerar befäl, vore det en bra idé att dela upp migranterna efter religion för att på så sätt minska risken för uppflammande konflikter.

Det har nu visat sig att Angela Merkel kan få betala ett högt pris för sin politik som långt ifrån all tyskar uppskattar. Enligt en opinionsundersökning gjord av TNS som Der Spiegel publicerade i lördags, sjunker nu hennes popularitet. Enligt undersökningen är till exempel för första gången den socialdemokratiske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier mer uppskattad än kristdemokraten Merkel. Högt i kurs står också Bayerns ministerpresident Horst Seehofer som leder Merkels systerparti, CSU.

Der Spiegel konstaterar att det är uppenbart att Merkels engagemang i flyktingkrisen inte har ökat tyskarnas stöd för henne.
Listan över landets mest uppskattade politiker toppas alltså av Steinmeier som i undersökningen fick 67 procent av rösterna. Förbundskanslern hamnar på en fjärdeplats med 63 procent – ett fall på fem procentenheter sedan i juni.