EU kan glömma alla eventuella tankar på att Polen ska acceptera ett flyktingkvotsystem. Det är premiärminister Ewa Kopacz helt tydlig med:
− Vi tar så många vi har råd till. Varken mer eller mindre, säger hon.

Att Bryssel ska diktera villkoren för hur ett polsk flyktingmottagande volymmässigt ska se ut blir det inte tal om. Det har Ewa Kopacz, sedan ett år tillbaka premiärminister och dessutom partiledare för liberalkonservativa Medborgarplattformen, gjort fullständigt klart för EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, uppger nyhetsbyrån Reuters.
På den presskonferens som Ewa Kopacz höll i Warszawa på måndagen framgick också med önskvärd tydlighet vad hon är beredd att göra om hon uppfattar att landets gränser på något sätt hotas: då åker gränsbommarna ner och det blir kontroll.

Skulle så ske följer Polen det mönster som Tyskland var först ut med i går, söndag, och som flera andra länder nu har tagit efter eller kan tänka sig att göra. I dag, måndag, har Österrike återinfört gränskontrollen plus att 2 200 soldater har skickats till gränsen mot Ungern för att bromsa flyktingströmmen, uppger Ritzau med hänvisning till norska NTB. Från och med i dag kontrollerar Slovakien gränserna mot Ungern, Österrike och Tjeckien.

Den ungerska polisen har – också i dag – fått order att skärpa gränskontrollen och på regeringens order har ytterligare 900 polismän skickats till gränsen mot Serbien för att stoppa den våg av migranter och flyktingar som den vägen vill ta sig in i EU.
På måndagseftermiddagen meddelade det holländska justitiedepartementet i Haag att polisen med omedelbar verkan – som en reaktion på den stora strömmen av migranter och flyktingar till EU – kommer att göra stickprov vid landets gränser.
− Vi kommer att öka de mobila kontrollerna i gränsområdena, säger Yvonne Wiggers, talesperson för departementet, till Reuters.

Liksom fallet är i flera andra europeiska länder är det nu trängsel i Nederländernas flykting- och asylcentra och gränsen för hur många fler man kan ta emot förväntas vara nådd under innevarande månad. I förra veckan anlände omkring 3 000 asylsökare till landet och det är dubbelt så många som veckan innan. Enligt det av EU-kommissionen föreslagna kvotsystemet ska Nederländerna ta emot 9 000 asylsökare från i huvudsak Mellanöstern och Nordafrika.
Italien har förklarat sig villig att skärpa kontrollen vid gränsen mot Tyskland.

I Danmark har Dansk Folkeparti, som nu också får stöd av Socialdemokraterna, länge argumenterat för en återinförd gränskontroll, men allt tyder på att man får fortsätta att tala för döva öron. Utrikesminister Kristian Jensen, säger till BT att det inte finns några som helst tankar i den riktningen.
Hans uppfattning är att landet mycket mer än väl kan hantera den mängd migranter och flyktingar som kommer till Danmark från Tyskland, och han uttrycker också sin beundran för hur polis och invandringsmyndigheter hittills har klarat uppgiften.

Kristian Jensen menar också att trycket på den danska gränsen kommer att minska i tack vare den tyska återinförda tillfälliga gränskontrollen.
− Så där ser jag ingen anledning till att i dagsläget införa en kontroll, säger han.
I Sverige har moderatledaren Anna Kinberg Batra gjort på stället helt om marsch i frågan och anser att Sverige bör överväga att följa det tyska exemplet. Men till Svenska Dagbladet säger statsminister Stefan Löfven att något sådant för närvarande inte är aktuellt.