Först var han hårdnackad motståndare. Men verkligheten har fått honom på andra tankar. Nu pläderar överborgmästaren i Flensburg för återinförda gränskontroller och hans kritik mot Tyskland är hård.

Att argumentera för slopad gränskontroll när allt är frid och fröjd är ingen konst. Men att vidhålla den uppfattningen när det blir skarpt läge är desto svårare. Det har Simon Faber, överborgmästare i Flensburg som ligger strax söder om den tyska gränsen mot Danmark nu måst både inse och erkänna.

Dansken Faber, som representerar det socialliberala partiet Sydslesvigsk Vælgerforening, på tyska Südschleswigscher Wählerverband, SSW, anser att det var nödvändigt att Tyskland på söndagen beslöt att åtminstone tillfälligt återinföra gränskontrollen mot Österrike varifrån de flesta av de tiotusentals migranter som hittills har korsat den tyska gränsen har kommit.
Den tyska regeringen uppskattade att det bara under det gångna veckoslutet skulle komma närmare 40 000 migranter och flyktingar. Till München i Bayern, där situationen på grund av tillströmningen redan var kritisk, kom 13 000 människor – på en enda dag. Att kontrollerna då fick återinföras har Simon Faber full förståelse för, men samtidigt är han kritisk till att det fick gå så långt som det gjorde innan man agerade.

− Det har varit otroligt att uppleva att man kunde låta situationen få springa iväg så fritt utan att det fanns en plan för vad som sedan skulle hända, säger han till DR Nyheder och tillägger att åtgärden var en ”nödvändig konsekvens” av något som man var på väg att totalt mista kontrollen över.
Han pekar på att de scener som på lördagen utspelade sig i München helt tydligt bevisar att det nu är dags för helt andra tag, och säger sig vara lite lättad över den tyska regeringens beslut.
− Även om det blir svårt att genomföra, tillägger han.

Precis som Dansk Folkepartis Martin Henriksen redan från början varnade för, innebar Tysklands – och Österrikes – policy att öppna gränserna för flyktingar och migranter att många också sökte sig till Danmark. Man räknar med att ungefär 5 000 människor har korsat den tysk-danska gränsen under den senaste veckan och av dessa hade- fram till i torsdags i förra veckan – bara 668 sökt asyl i Danmark. Under kaotiska förhållanden drog resten vidare mot Sverige, Norge och Finland.
Det hårda migranttrycket har lett till att Simon Faber nu menar att det är tvunget att Danmark tar efter det tyska initiativet och vässar gränskontrollen.
− Jag tror att det är nödvändigt att göra något nu. Vi har helt enkelt nått bristningsgränsen och att fortsätta utan gränskontroll har inneburit att säkerhetsrisken har blivit för stor, säger han till TV Syd.

Men att han – eller för den delen också Dansk Folkeparti, som sedan länge har argumenterat för att gränskontrollerna ska återinföras – ska få sin önskan uppfylld förefaller inte troligt. Integrationsminister Inger Støjberg hävdar att det inte alls finns anledning till det. Trots att alla bilder på ett danskt kaos i gränsområdena tycks berätta om motsatsen hävdar ministern att både tillströmningen och hanteringen av de asylsökande har föregått ”under ordnade förhållanden”.
− Vår säkerhet har aldrig varit hotad. De danska myndigheterna har situationen under kontroll. Därför är det inte tal om något allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i Danmark, säger hon till DR Nyheder.

Klockan 17 i går, söndag, ställdes tågtrafiken mellan Tyskland och Danmark in, men på måndagsmorgonen hade trafiken åter kommit igång på vissa sträckor, uppger tyska Deutsche Bahn.
Tågen mellan Salzburg och München var dock ännu på måndagsförmiddagen inställda eftersom migranter gick på rälsen och polis fick ingripa.
På order av österrikiska myndigheter var all trafik på en motorväg till Ungern stängd i båda riktningarna under en kortare period på måndagsförmiddagen.