Asylreglerna skapar förvirring och inger falska förhoppningar. Det anser både Ungern och Österrike som kräver att Tyskland klart och tydligt talar om vad som egentligen gäller.

För en vecka sedan öppnade Tyskland portarna för syriska flyktingar. Oavsett vilket första EU-land de anländer till ska alla asylsökande från det av inbördeskrig sönderslitna landet få stanna. Tyskland upphäver därmed vad som har gällt sedan Dublinförordningen (och dess föregångare) såg dagens ljus 1990. Det innebär att syrierna inte skickas tillbaka till det EU-land där de först registrerades.

Det tyska initiativet får högsta beröm av EU-kommissionen som kallar det ”en akt av europeisk solidaritet”.
− För kommissionen innebär detta ett erkännande av det faktum att vi inte kan låta medlemmarna vid de yttre gränserna ensamma hantera ett stort antal asylsökande som söker tillflykt i Europa, sa Natasha Bertaud, kommissionens taleskvinna i tisdags till The Independent.

Men i Österrike och Ungern är tongångarna inte lika oförbehållsamt positiva. Johanna Mikl-Leitner, Österrikes inrikesminister, menar att Tyskland nu har gett upphov till tvivel: gäller Dublinförordningen eller inte? är frågan hon gärna vill ha besvarad.
Hon påpekar att det tyska beskedet om syriernas nyvunna och speciella status inte bara har skapat förvirring på flera områden utan till och med gett upphov till ryktet att Tyskland skickar iväg tåg för att hämta flyktingar i Budapest.

− Det är därmed ännu viktigare att Tyskland informerar flyktingar i Ungern att Dublin inte har upphävts, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.
Enligt ministern kommer Österrike fortsätta med att göra stickprov vid landets gränser, men hon säger samtidigt att det inte kommer att bli tal om att återinföra gränskontroller.
I går, måndag, kom ett likande krav på ett tyskt klargörande från Ungern.
Talesmannen för landets regering, András Giró-Szász, bad Berlin att tydliggöra vad som juridiskt gäller för illegala migranters resor i EU.

Enligt Reuters betonade han att migranter – helt i enlighet med Schengensamarbetet – bara kan lämna Ungern om de kan visa upp giltiga resehandlingar plus visum till det land de ska åka.
András Giró-Szász kunde konstatera att Tyskland har intagit en mer tillåtande hållning till ”illegala invandrare från Syrien” och att nyheterna om detta har gett migranterna ökat hopp.
− För att få ett slut på dessa otydliga och svåra omständigheter, har vi bett Tyskland klargöra vilka regler det är som gäller, sa han till ungerska nyhetsbyrån MTI, Magyar Távirati Iroda.