På 14 år har 20 planerade terrorattacker mot New York förhindrats. Men stadens polischef varnar för att sannolikheten för ett nytt angrepp nu är större än på flera år.

På fredag är det den 11 september – 11/9 – och exakt 14 år sedan som terrorister slog till mot USA. Nästan 3 000 människor miste livet i attackerna mot World Trade Center i New York och det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i Pennsylvania.
Bill Bratton, polischef i New York, avslöjar nu att polisen och underrättelsetjänsten sedan dess har lyckats hindra terrorister för att sätta planer på nya angrepp i verket vid sammanlagt 20 tillfällen, uppger nyhetsbyråerna AFP och Ritzau.

Beredskapen är alltså fortsatt hög, men terroristerna är också på alerten och enligt Bill Bratton är risken för nya räder nu faktiskt större än på många år. I samband med en utfrågning i Representantskapshuset i den amerikanska huvudstaden, säger han att det numera är flera faror som lurar i form av så kallade ensamvargar – personer som agerar på egen hand – eller radikaliserade personer som stöttar till exempel Islamiska staten, IS.

Attentaten den 11 september 2001 var en av al-Qaida orkestrerad serie koordinerade attacker mot både civila och militära mål i USA. Fyra amerikanska passagerarplan kapades; två av dem flögs rakt in i World Trade Centers tvillingtorn i New York, ett tredje i Pentagon. Det fjärde planet, vars sannolika mål var kongressbyggnaden i Washington, störtade på ett fält utanför den lilla orten Shanksville i Pennsylvania.
Det exakta antalet dödsoffer är osäkert, men uppskattningsvis fick mellan 2 700 och 3 000 personer från 93 olika länder sätta livet till. I den siffran ingår också de 19 kaparna. De flesta offren var de som dog i eller nära tvillingtornen.

Al-Qaidas ledare, saudiern Usma bin Ladin, förnekade alla inblandning i attentaten som hade planerats under lång tid. Men de 19 kaparna hade fått sin skolning av just al-Qaida och flera av dem var också utbildade piloter. 15 av de 19 kom, liksom bin Ladin, från Saudiarabien.
Egyptiern Mohammed Atta, som inledde attackerna genom att flyga det första planet in i World Trade Center, var operationens ledare, skriver Krisinformation.se