Hon hade vanärat familjen. Det var den muslimske pappans förklaring till varför han ströp sin 19-åriga dotter till döds. Hennes brott: hon hade snattat kondomer för att kunna ha sex med en icke accepterad pojkvän.

Att ens barn ertappas med att snatta varor i en butik kan väl få vilken förälder som helst att reagera med både ilska och skam. Men sällan eller aldrig får brottet så svåra konsekvenser som det fick hemma hos en pakistansk familj i tyska Darmstadt, några mil söder om Frankfurt am Main.

Dottern i huset, 19-åriga tandteknikern Lareeb, hade avslöjats som snattare i en butik, och när fadern, Asadullah Khan, fick reda på detta blev han så rasande att han ströp sin dotter med sina bara händer. Att hon hade snattat var illa nog, men det som blev hennes död var att hon hade tagit kondomer för att kunna ha sex med en ung man som familjen vägrade att acceptera.
Båda föräldrarna står nu åtalade för mord. Efter att ha dödat dottern placerade Asadullah Khan, med benäget bistånd av hustrun Shazia, den döda kroppen i en rullstol och tog henne till familjens bil. De körde henne till en avlägset belägen plats i staden där hon dumpades, skriver brittiska Daily Mail.

I rätten erkände den gråtande fadern att han hade dödat sin dotter eftersom hon – i hans ögon – hade vanärat familjen genom att förälska sig i en pojke som han ogillade. Han och hustrun hade ingått ett arrangerat äktenskap och det ansåg han också att Lareeb skulle göra.
Hustrun – pappans medbrottsling – försökte förklara sin delaktighet med att hon var en kuvad kvinna, fullständigt dominerad av maken och därför oförmögen att rädda sin dotter.
Men Lareebs yngre syster, 14-åriga Nida, gav en helt annan bild av den ”kuvade” modern och i rätten vittnade hon mot sina båda föräldrar. Den kväll i januari som blev Lareebs sista i livet, hade Nida skickats i väg till en släkting. Enligt 14-åringen var mamman lika sträng som pappan och flickorna hade ofta fått stryk.

När Nida kom till rättegången höll moderna ut sina armar mot henne, men flickan nonchalerade henne fullständigt.
− Min mamma var inte alls kuvad, hon kunde göra vad hon ville. Och hon brukade slå mig med en käpp, sa hon och punkterade därmed moderns påstående.
Vidare berättade hon att allt tal om Lareebs pojkvän var strängeligen förbjudet och att pappan ofta hade sagt att 19-åringen skulle giftas bort med tvång i Pakistan.
Nida går numera i terapi och har inte längre någon som helst kontakt med sina föräldrar.

Enligt modern hade mordet föregåtts av ett gräl mellan far och dotter. När flickan hade somnat smög fadern in i hennes sovrum där han ströp henne.
I ett uttalande som lästes upp av advokat försökte den 51-åriga modern hävda sin oskuld och påstod att hon inte kunde ingripa – hur gärna hon än hade velat.
− Jag kunde inte stoppa honom. Jag är reumatiker och har inte kraft nog att hålla honom tillbaka. Jag ville skrika – men kunde inte, hette det i uttalandet som fortsatte:
− Lareeb hade varit bort flera nätter i rad och hade slutat att bära sjal. En dag informerades vi i ett brev från polisen att hon hade ertappats med att försöka stjäla kondomer.

Det brevet blev också Lareebs dödsdom eftersom föräldrarna då också fick klart för sig att dottern hade en sexuell relation med pojkvännen.
Hustrun visade brevet för maken som, enligt vittnesmålet, bröt ihop.
Pappan talar inte tyska, men lät ändå förstå vilka starka känslor han hade för sin äldsta dotter: han ”älskade” henne.