Ett morgondopp kan vara härligt svalkande. Men för sex brittiska turister blev det en kalldusch. Nu åtalas de för nakenbad i en av Roms fontäner.

Turister som kastar kläderna och låter sig avfotograferas i bara mässingen vid kända turistattraktioner är en växande trend världen över som dock långt ifrån alltid uppskattas av lokalbefolkningen. Samtiden har tidigare berättat om tio turister som strippade på Mount Kinabalu, en av Borneos absolut heligaste platser och en populär utmaning för bergsbestigare. Det där gick riktigt illa. En kort tid efter krävde en jordbävning på berget minst 16 människors liv, och enligt den malaysiska regeringen var det turisternas skändliga beteende som tände bergets vrede och utlöste katastrofen.

Någon jordbävning har det hittills inte rapporterats om från Rom, men sex brittiska turister kan nu räkna med att ställas inför rätta, åtalade för anstötligt beteende.
Sextetten, som bestod av fyra män och två kvinnor, hade beslutat sig för att låta avslutningen på en blöt lördagsnattnatt bli ännu blötare. Så när söndagen grydde tog de av sig alla kläderna och dök rakt ner i Najadernas fontän vid Piazza della Repubblica i centrala Rom. Att ett antal personer som blev vittnen till tilltaget både varnade det uppsluppna brittiska sällskapet och tillkallade polis hade ingen avskräckande effekt.

Och medan nakenbadarna, som var i åldrarna 25-49 år, fortfarande roade sig i vattnet kom representanter för lagens långa arm, skriver Daily Mail.  På polisens uppmaning klev britterna upp ur vattnet och tog på sig kläderna, men nu är efterräkningar att vänta både i form av böter och åtal för anstötligt beteende på allmän plats.
Nakenbadarna i den klassiska fontänen är bara ett exempel på turister som flera gånger i sommar har excellerat i dåligt och stillöst uppförande som retat gallfeber på italienarna.
I juli arresterades tre amerikanska besökare som plaskade runt i Berninifontänerna på Piazza Navona, också centralt beläget i den italienska huvudstaden.

Så sent som i förra veckan greps en österriska som hade karvat in sina initialer på Colloseum, amfiteatern som uppfördes mellan år 70 och 80 e. Kr och som delvis ännu finns kvar. Bara i år är det ungefär sex personer som har kommit på samma idé.
Den italienska kulturministern Dario Franceschini har nu låtit förstå att landet nu har tröttnat på ohyfsade besökare och att man i stället kommer att fokusera på ”elitturister”.

Den svenska skådespelerskan Anita Ekberg tog sig 1960 ett dopp i en av Roms fontäner – Fontana di Trevi. Men det var i Fellinis film Det ljuva livet och den scenen gjorde Ekberg till världskändis. Numera är det förbjudet att bada också i den fontänen – men frågan är om det är något som ystra turister bryr sig särskilt mycket om.