Nu står Schengensamarbetet och den europeiska andan på spel. Så låter det olycksbådande från EU-kommissionens ordförande Donald Tusk bara timmarna innan det snabbinkallade toppmötet i Bryssel.

Det är ett bångstyrigt pastorat den 58-årige polacken nu ska försöka leda fram till något som kan lika enighet i den infekterade och starkt polariserande frågan om hur man ska kunna dämpa de migrant- och flyktingfloder som på senare månader har strömmat in över EU. Och som har skapat kaos och oenighet.

Enligt Tusk är den viktigaste frågan nu hur EU ska kunna ta kontrollen över sina yttre gränser – något som inte minst Ungern har kämpat desperat för att göra, men som har lett till massiv kritik från de flesta andra medlemsländer vars ledare inte sällan tycks ha tävlat om att övertrumfa varandra i fördömandet av den ungerske premiärministern Viktor Orbán.

Och nu, på onsdagens kväll, förkunnar EU-presidenten, att det är riktigt allvar: hela det av EU så omhuldade Schengensamarbetet är i riskzonen liksom den ”europeiska andan”.
Inför det slag som EU-ledarna nu ska utkämpa, uppmanar Tusk dem till att sluta upp att prata om att det kommer ”tusentals flyktingar till Europa”. Det är nämligen inte sant – för i verkligheten handlar det om långt fler än så, säger han enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.

− Konflikten i Mellanöstern, i synnerhet i Syrien och Irak, kommer inte att vara över inom en överskådlig framtid. I dag talar vi om miljoner potentiella flyktingar som försöker att komma till Europa. Inte tusentals, säger han.
De besök som Donald Tusk har gjort i flyktingläger i krigsdrabbade ländernas närområden har verkat som en ögonöppnare eftersom det då, med hans egna ord, ”gick upp” för honom att länderna där vill ha EU:s hjälp att lösa deras flyktingproblem.

− Men de tänker inte på hur de kan hjälpa oss med våra, säger EU-presidenten som därför håller det för sannolikt att ännu fler migranter och flyktingar vill komma igenom de länderna ”eftersom de känner sig inbjudna till Europa”.
Hans förhoppning inför onsdagens toppmöte är att det ska sluta med beslut som på kort sikt ska kunna bromsa strömmen av flyktingar. Och ett sätt att göra det är, menar han, att ge flyktingarna i regionen mer hjälp genom FN:s livsmedelsprogram, World Food Program, WFP. Han nämner då särskilt länder som Turkiet, Jordanien och Libanon, men tillägger att hjälpen ska omfatta också andra länder.

En av hans övriga prioriteringar är att EU:s yttre gränser ska stärkas – och det dessutom per omgående – genom EU:s gemensamma byrå för gränskontroll, Frontex och Europeiska polisbyrån, gemenligen kallad Europol. Detta kommer visserligen inte att kunna få ett slut på krisen, men enligt Tusk är det åtminstone steg i rätt riktning.
− Idag måste vi förbereda en konkret plan som kan ersätta det kaos och de gräl som har präglat de senaste veckorna, säger Donald Tusk som slår fast att det ska vara en gemensam plan och att ingen kommer att röstas ner.

Implicit i de orden ligger att kvällens toppmöte hålls bara dygnet efter att en majoritet av EU-länderna sa ja till en tvingande kvotfördelning av 120 000 flyktingar i Europa och därmed körde över de fyra nej-sägarna Ungern, Rumänien, Slovakien och Tjeckien.