Om du missade Anna Kinberg Batras medverkan i söndagens Agenda gör det ingenting. Hon var där för att prata om Moderaternas hållning kring flyktingkrisen i Europa. Men som vanligt misslyckades hon med att säga någonting konkret. Oavsett vilken fråga som ställdes levereras ett inövat svar, ett svar på något helt annat.

Därför fick vi aldrig veta varför Moderaterna tycker det är bra att fördela invandrare i alla EU-länder med hjälp av ett tvingande kvotsystem, medan det är fel att göra samma sak i Sverige. På frågan om varför moderatstyrda kommuner ofta har undvikit att ta emot stora strömmar invandrare, i alla fall i jämförelse med många socialdemokratiska, valde Kinberg Batra helt enkelt att svara på någonting annat.

Att Kinberg Batra är otydlig samtidigt som hon låter som en förprogrammerad robot vet vi vid det här laget. Just därför blir det extra överraskande när hon ger, vad som i alla fall påminner om, ett konkret besked, dessutom inom ett område som faktiskt har någon bäring på den aktuella dagspolitiken. Igår föreslog hon nämligen att regeringen eventuellt, möjligen, om situationen kräver, ska överväga att införa gränskontroller för att stävja den ansträngda asylsituationen.

Kinberg Batras förslag fick snabbt kalla handen av Stefan Löfven. Enligt honom är situationen under kontroll. Det kan sannerligen ifrågasättas. Förra veckan kom drygt 4500 asylsökande till Sverige. En mycket hög siffra. Förutom det tillkommer personer som inte har registrerats men ändå befinner sig i Sverige. Finland har skärpt sin gränskontroll på grund av utvecklingen i Sverige. Det handlar om att förstärka bevakningen av gränsen mellan Haparanda och Torneå som de senaste dagarna sett en stor ökning av invandrare. Det är en frukt av att SJ nyligen meddelade att man låter illegala invandrare åka tåg genom Sverige utan sedvanlig kontroll.

Sverige skulle omedelbart behöva både en yttre och inre gränskontroll. Frågan är hur seriös menat Kinberg Batras utspel kan ha varit? Det är väl som alltid numera när ett vilset parti ska försöka komma upp på vägen igen. Man skickar ut en testballonger för att se vartåt det blåser. Tiden talar ju onekligen för behovet av mer kontroll vid gränserna. Men Moderaternas förslag känns fortfarande för försiktigt.