En ren ynkedom! Och bredvid står de dumma danskarna och bara gapar. Suzanne Bjerrehuus, författare och dansk kändis, rasar på Facebook över hur den danska polisen hanterade migranterna på motorvägen.

När flyktingkaoset så sakta började i Rødby på söndagen, för att sedan ta till i styrka under måndagen, var ordningsmaktens strategi klar. Det som gällde var danska smil, dialog, respekt och vakande ögon. Några hårda ingripanden fick det inte vara tal om, inte heller några konfrontationer. Det handlade ju om ”hårt prövade människor”, som Sydsjällands och Lolland-Falsterspolisen uttryckte det.

Inte ens när hundratals migranter, efter att ha vägrat att låta sig registreras och lämna fingeravtryck, gav sig ut på motorvägen för att till fots ta sig till Malmö – eller i alla fall till Köpenhamn, som en första anhalt – ingrep polisen. I stället följde man den stora gruppen på nära håll och vakade över migranterna för att inga olyckor skulle inträffa. Det gjorde det inte heller, men med tanke på de hastigheter som trafiken rusar fram med, fanns givetvis risken. När mörkret föll och en promenad i en sådan miljö blir än farligare, stängde polisen helt enkelt av motorvägen under några timmar.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunde inte nog berömma polisens mjuka linje, som han för övrigt också vid en presskonferens i går, måndag, sa skulle vara även regeringens tillvägagångssätt framöver.
Men Suzanne Bjerrehuus, som på sitt CV bland annat kan skriva: Miss Danmark, författare, jur. kand., föredragshållare, konservativ politiker och tv-värd, är inte imponerad. Hon har tvärtom gått i taket av ilska och den vreden sätter hon också ord på på sin Facebooksida: ”En ynklig looser-mentalitet att låta några migranter göra vad det passar dem”, ryter hon och fortsätter:
− Fattar inte varför polisen inte ögonblickligen sa: ”Ni följer reglerna här i Danmark. Ni får inte gå på motorvägen”. Det är rena anarkin, det som sker nu. Om vi andra hade uppfört oss så hade vi blivit arresterade.

Men några arresteringar hade polisen inga som helst tankar på.
− Det är vår fulla övertygelse att vi nog ska komma fram till en lösning så att vi kan få dessa människor registrerade, sa polisinspektör Kim Kliver på måndagskvällen, skriver BT  samtidigt som han förklarade tanken bakom upplägget som gick ut på att tålamod nog skulle vinna i längden:
− Många av dem börjar bli riktigt trötta och därför har vi kunnat plocka upp dem i några bussar där de får mat och dryck.

Samtidigt med att man såg till att människorna som marscherade på motorvägen togs väl om hand, inkvarterades migranter som var kvar i Rødby i en sporthall av polis där.
Och hela den här hanteringen anser Suzanne Bjerrehuus vara helt uppåt väggarna fel.
− I Österrike och Ungern har man upplevt detsamma. Folk som flyr från nöd och förtryck demonstrerar nu en arrogant livsföring som trotsar all beskrivning, rasar hon vidare på FB.
Och medan migranterna promenerade på motorvägen och polisen höll ett vakande öga över dem var – enligt Suzanne Bjerrehuus – ”de dumma danskarna” publik.
− Kill och get killed-mentaliteten, inte någon tacksamhet. De dominerar med avfall och aggressivt uppförande. Och nu står de dumma danskarna och glor gapande på. Ett ynkligt beteende, dundrar hon.