50 var regeringens bud. Men islänningarna vill annat. Ett massivt tryck på Facebook tvingar statsministern att tänka om i fråga om hur många syriska flyktingar som ska få komma till Island.

Islands regering vill också dra sitt strå till stacken i den pågående migrantkrisen. Regeringen, med statsminister Sigmund David Gunnlaugsson i spetsen, har tidigare meddelat att den nordatlantiska önationen kan ta emot 50 flyktingar från Syrien.

Men det är en uppfattning som islänningarna inte alls delar. Men tanke på att över fyra miljoner syrier har lämnat landet sedan inbördeskriget bröt ut 2011, är 50 personer alldeles för lite, tycker folket. En kampanj på Facebook, som kräver att fler syrier ska få komma, har samlat 12 000 personer, vilket motsvarar fyra procent av landets befolkning på 300 000 invånare, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Detta utslag av en stark folkvilja har fått statsministern att tänka om. Gunnlaugsson ska nu tillsätta ett utskott bestående av flera ministrar som ska se närmare på om Island har de resurser som krävs för ett större flyktingmottagande. Från att tidigare ha talat om 50 personer, säger han nu att regeringen inte längre har låst sig vid ett bestämt antal.
Islänningarnas vilja att på olika sätt försöka hitta lösningar och beredvillighet att hjälpa framgår med önskvärd tydlighet på Facebook.

Oli Gneisti Soleyjarson anser till exempel att flyktingarna kan inkvarteras i de militärbaracker som numera står öde eftersom Island inte har någon egen försvarsmakt.
− Det är självklart att det är omoraliskt att ha dem stående tomma medan människor dör, skriver han i en kommentar.
En ensamstående mamma säger att hon har två rum som hon gärna vill ställa till en syrisk familjs förfogande.
− Ett av rummen är ganska stort, det andra är mindre…. Jag erbjuder de här två rummen, liksom att jag naturligtvis också vill köpa sängar, skriver hon.

Andra förklarar sig villiga att ställa upp med mat, kläder och att på olika sätta hjälpa syrierna att integreras på Island.
Initiativtagare till Facebook-kampanjen är Bryndis Björgvinsdottir.
− Jag tror att folk har fått nog av att i nyheterna se döende människor på Medelhavet och i flyktingläger och att de nu vill göra något, säger hon till isländsk tv, uppger nyhetsbyrån Ritzau.
På de senaste fem åren har Island tagit emot 39 flyktingar av vilka 13 har kommit från just Syrien. Sedan 1956 har totalt 511 flyktingar kommit till landet.