15-åringen var inspirerad av Islamiska staten. Och han förberedde ett attentat. Tanken att han skulle slå till i nästa vecka– mot påve Franciskus under dennes USA-besök. Tonåringen är nu arresterad.

Enligt källor till tv-stationen ABC  arresterade den federala polismyndigheten FBI pojken i all tysthet redan för en månad sedan någonstans i närheten av Philiadelphia på den amerikanska östkusten, där den katolska kyrkans överhuvud ska avsluta sitt kommande USA-besök med att bland annat fira en mässa.

I ett gemensamt uttalande från FBI och departementet för inrikes säkerhet, Department of Homeland Security, DHS, hette det i samband med gripandet först att ”den minderårige” hade hämtat sin inspiration från terrororganisationen Islamiska staten, IS och att hans avsikt var att genomföra ett angrepp mot en ”framträdande utländsk person” i samband med ett ”högprofilerat arrangemang”.

I uttalandet hette det vidare att det i terrorplanerna också ingick flera personer, skjutvapen och en uppsjö av olika sprängmedel.
Vem denne framträdande utlänning sades inte då utan det var först senare som det framgick att målet för terrorangreppet var påven.

Enligt FBI och DHS hade 15-åringen fått sina instruktioner om sprängmedel av IS via nätet och enligt tv-kanalen visar fallet, som bara är ett av många på senare tid, på hur effektiv terrororganisationen har blivit när det gäller att radikalisera amerikaner, i synnerhet då barn, genom att använda sociala medier och hur mottagliga många unga är för IS budskap.
Pojken är nu åtalad för försök till att hjälpa en terroristorganisation.

Källor till ABC hävdar dock att det inte fanns något överhängande hot mot påven utan att terrorplanerna nog var mer av ett önsketänkande från den nu arresterade 15-åringens sida. Det lär också råda osäkerhet om pojkens mentala hälsotillstånd.

Påvens besök i USA inleds på tisdag, den 22 september, i Washington D.C. och han kommer då direkt från Kuba.
Nästa anhalt på resan blir New York och enligt polischefen, Bill Bratton, kommer denna visit att kringgärdas av det största säkerhetsuppbådet någonsin i stadens historia. Därefter blir det Philadelphia i två dagar och till söndagens mässa, som hålls vid stadens konstmuseum, räknar man med att två miljoner människor kommer att delta.