Trafikpolisen i Teheran är på hugget. Ordningsmakten slår till stenhårt och konfiskerar bilarna för de värsta lagöverträdarna – kvinnor som inte är tillräckligt beslöjade.

Lagens långa arm i Irans huvudstad Teheran har beslutat att det nu ska tas i med hårdhandskarna mot den trafikfara som kvinnliga förare uppenbarligen utgör när de kör runt på stadens gator utan att vara ordentligt påklädda – det vill säga inte nog täckta.
− Om en kvinnlig bilförare är dåligt täckt eller har tagit av sig slöjan, kommer bilen att konfiskeras i enlighet med lagen, säger chefen för trafikpolisen, general Teymour Hosseini, till nyhetsbyrån ISNA skriver flera medier, till exempel engelskspråkiga The Express Tribune i Pakistan.

Och den kvinna som mister sin bil på det sättet, får kallt räkna med att hon måste visa upp ett domslut för att få sitt fordon tillbaka, förkunnar generalen vidare.
Allt sedan revolutionen och den Islamiska republiken föddes 1979 har kvinnor varit tvungna att vara beslöjade när de vistas i det offentliga rummet. Men på senare år har de stränga reglerna luckrats upp och många iranska kvinnor klär sig nu på ett sätt som märkbart skiljer sig från de icke förhandlingsbara klädkoder som exempelvis gäller i det stränga Saudi-Arabien. Där har man för övrigt inte några problem med att kvinnliga bilförare ställer till oreda och väcker förargelse eftersom de över huvud taget inte får köra bil.

Men att de iranska kvinnorna har börjat klä sig lite mindre instängt har fått landets högste juridiske ledare, ayatolla Sadeq Larijani, att ifrågasätta ”toleransen”, som enligt honom har förändrat gatubilden i Teheran och lett fram till den nuvarande situationen.
− Tyvärr har några gator i huvudstaden allt mer börjat likna modebutiker, konstaterar han.
Sedan den moderate Hassan Rouhani valdes till president 2013 har han genomfört några politisk och sociala reformer, men stora delar av det politiska etablissemanget är fortfarande mycket konservativa.