Tanken var att visa hur fotboll kan förena och bringa samexistens. Men utställningen av bilder på judiska, kristna och muslimska lirare togs ner efter bara två dygn. De var nämligen tagna i Israel – och det utlöste protester.

På söndags möts Wales och Israel i en EM-kvalmatch i Wales huvudstad Cardiff. Som vanligt när Israel deltar i något sportevenemang utanför landets gränser blir också detta möte anledning till politisk manifestation och anti-israeliska demonstrationer är planerade.
Men för att visa hur idrott – i detta fall just fotboll – kan föra människor samman, hade kommunfullmäktige i Cardiff gett sin välsignelse till en fotoutställning i ett av stadens bibliotek.

Bakom projektet, som har titeln: ”Judisk-arabisk fotboll: mångfald och samexistens genom fotboll i lägre serier”, står fotograferna Gad Salner och Vadim Tarasov. De hade rest runt i hela Israel och i bilder dokumenterat fotboll på gärdsgårdsserienivå. Judiska, kristna och muslimska killar spelar fotboll tillsammans – och de har roligt under fredliga förhållanden. Och med detta vill Salner och Tarasov visa att något så enkelt som ett bollspel kan förena där fientlighet annars råder.

− Från glömda arabiska byar i norr till de dammiga judiska bostadsområdena i syd besöker vi platser där den till synes alltid närvarande spänningen mellan kulturer förångas och där mångfald omfamnas, uppmuntras och hyllas, heter det i ett uttalande från männen bakom projektet.
Ett exempel är fotbollsklubben Betar Nordia i Jerusalem, en mycket liten förening som tar avstånd från våld och rasism i fotboll och i stället går in för just mångfald och sportslighet. Här spelar klubbens judiska lirare sida vid sida med arabiska muslimer och kristna kamrater.

Men det var just detta – att bilderna var tagna i Israel som fick känslorna att svalla. Mindre än 24 timmar efter att utställningen hade hängts plockades den ner igen och enligt en talesperson för Cardiffs fullmäktige berodde det på att någon hade klagat, uppger Daily Mail.
− Vi är medvetna om att det har planerats protestaktioner vid helgens möte mellan Wales och Israel och det är något som vi har tagit i beaktande, säger talespersonen till tidningen och fortsätter:
− Våra bibliotek är byggnader som verkar för yttrandefrihet, men vi kände att den här utställningen kunde få besökare att tro att vi är partiska.

Hela agerandet har chockat Judith Woodman, liberaldemokrat och oppositionsledare, som säger sig vara ”förfärad” över fullmäktiges ”skamliga” utövande av censur och som nu också kräver en undersökning av hur beslutet kom till.
− Sport är inte politiskt. Vi lever i en demokrati och har yttrandefrihet. Med det har Cardiffs fullmäktige fullständigt åsidosatt, säger hon.
Judith Woodman tänker föra hela frågan för granskning till högre instans och menar att beslutet ger en skandalös bild av Cardiff.
− Jag är bestört över vad jag nu har fått erfara, säger hon och tillägger att det ju också var protester i Cardiff inför Nato-toppmötet för i dagarna precis ett år sedan:
− Men det blev varken inställt eller censurerat.

Också Israels ambassad i London har reagerat på Cardiff-politikernas beslut.
− Detta är en bojkott mot fred och samexistens som går helt i linje med de destruktiva och aggressiva syften som betecknar den rörelse som vill avlegitimera Israel, säger ambassadens talesperson Yiftah Curiel.
Utställningen har tidigare visats av The Guardian i London.