I veckan har regeringen presenterat sin höstbudget och det är inte vilken budget som helst. Enligt regeringen själv kommer sex av tio svenskar få det sämre ekonomisk. Sedan tidigare vet vi att bensinskatten höjs, i strid med Socialdemokraternas vallöfte. Avgiften för hemtjänst, höjs också det i strid med vallöfte. Barnbidraget däremot höjs inte, även det i strid med avlagt vallöfte.

Regeringen bryter löften på löpande band. Bara alliansens partier står fast vid sina – att släppa igenom vilken budget som helst inom ramen för Decemberöverenskommelsen (DÖ). Det är ett komiskt spektakel att se hur de borgerliga partierna åmar sig och försöker framställa sig som harmsna över den rödgröna budgeten. Samtidigt som de själva är garanten för att dess innehåll blir verklighet.

I Aftonbladet kallar Folkpartiet regeringens förslag för ”en budget som …  riskerar att leda till stora underskott” medan Centerpartiet menar att budgeten slår mot landsbygden.

Höjda skatter väntar nu de allra flesta svenskar. Sverige kommer återigen vara världsmästare i högst marginalskatter. Trots det dras svångremmen åt på många områden. Men det finns ett tydligt undantag. Kostnaderna för migration och integration tillåts öka utan begränsning – nu ligger det på 40 miljarder per år. Men det är bara statens direkta kostnader för invandringsmottagandet som ryms där. Ökade kostnader för sjukvården, skolan, polisen och kriminalvården måste sökas i andra delar av budgeten eller hos kommuner, landsting och regioner. Sedan 2010 har den sammanlagda kostnaden för dessa två budgetområden ökat med över 27 miljarder kronor. Ändå varnar finansminister Magdalena Andersson för att alla kostnader för invandringen inte har täckts på grund av att ökningen av asylärenden varit så kraftig de senaste veckorna.

Det är inget annat än en katastrofbudet som regeringen presenterar. Skatter och avgifter höjs för vanligt folk för att finansiera mer invandring. Alliansen låtsas vara emot men är i själva verket en del av regeringsunderlaget. Ingenting visar lika tydligt som budgetperioden att Sverige bara har ett oppositionsparti.