100 000 flyktingar kan få ett alldeles eget land. I alla fall om Naguib Sawiris får som han vill. Den egyptiske miljardären är nämligen på gång att köpa två grekiska öar där bland annat syrier ska kunna leva och bo.

#aylanISLAND. Det är namnet på det projekt som den 61-årige ledaren av mobiltelefonföretaget Orascom har lanserat och som uppges ha väckt ett enormt intresse. Många frivilliga har redan uttryckt sin önskan om att få vara med och dra sina strån till stacken, skriver norska NRK.

Aylan, eller Alan, som namnet också stavas, var den treårige syriske pojke som drunknade på väg över Medelhavet och vars kropp sköljdes iland på en strand vid den turkiska turistorten Bodrum. Bilden av den döde lille killen i armarna på en polisman sände chockvågor över en hel värld och i Europa ledde detta bland annat till ett eskalerande flyktingkaos efter att Tyskland öppnade sina gränser.
Aylans öde blev en väckarklocka även för Naguib Sawiris, som nu, för att hedra pojkens minne, förhandlar om att få köpa två öar i den grekiska arkipelagen. Och där är det hans tanke att framför allt syrier, men också andra som är på flykt, ska kunna få en helt ny och människovärdig tillvaro.

Sawiris konstaterar att de flyktingar som med livet i behåll – många har ju mist det under resan – har kommit till de grekiska öarna ville tas emot som människor.
− Men de behandlas som djur, säger han.
Egyptiern, som tillhör den koptisk-ortodoxa kyrkan – han är alltså kristen – och som politiskt är anhängare av liberala De fria egyptiernas parti – säger i ett pressmeddelande att han har sett ut två privatägda grekiska öar som han bedömer lämpliga för projektet. Han har också kontaktat ägarna och förhandlar nu om köp.

Enligt Naguib Sawiris behövs ett startkapital på 100 miljoner dollar, 824 miljoner kronor i svensk valuta, och de pengarna ska i huvudsak bekosta uppbyggnaden av en infrastruktur, bland annat hus, skolor, universitet och sjukhus. Och i den miljön ska alltså hundratusentals flyktingar inte bara kunna bo utan också få jobb med att bygga upp sitt nya land.
− En galen idé, men kanske i alla fall tillfälligt tills de kan återvända till sina länder??!! skriver Sawaris på Twitter.

Enligt Sawaris har FN:s flyktingkommissariat UNHCR meddelat sitt intresse för samarbete och nu väntar han på att de grekiska myndigheterna ska ge grönt ljus för projektet.