Att Österrike och Tyskland har öppnat dörrarna på vid gavel för tusentals flyktingar kritiseras hårt av Dansk Folkeparti. En oansvarig politik som hotar Europas stabilitet, heter det från partiets invandringspolitiske talesman.

Uppskattningsvis 10 000 migranter anlände under lördagen till Österrike från Ungern. Vid den österrikiska gränsen hälsades de varmt välkomna av volontärer. Och de som fortsatte till München i Bayern möttes av applåder och godsaker.
Men i Tysklands norra grannland, Danmark, var begeistringen inte lika stor – i alla fall inte överallt. Dansk Folkeparti ser de båda ländernas – men i synnerhet Tysklands – agerande som mycket problematiskt: den politik som landet nu för kommer att dra till sig ”en massa människor”, något som Martin Henriksen, talesperson i invandringspolitiska frågor, befarar också kommer att spilla över på Danmark.
− Det är en djupt oansvarig politik som dessutom kan hota Europas stabilitet, säger han till DR Nyheder.

Enligt Henriksen bör den danska regeringen tala om för Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hela hennes regering att detta är en politik som inte är hållbar och att en kursändring är ett måste.
− Men måste helt enkelt komma fram till en annan politik än den man nu för, säger han.
− Den innebär att det kommer riktigt många människor till Europa i allmänhet och därmed i sista änden också till Danmark, fortsätter Martin Henriksen som slår fast att detta inte är något som han tycker är OK.

Dansk Folkepartis stora bekymmer är att de många flyktingar som nu hälsas välkomna till Österrike och Tyskland inom en nära framtid väljer att fortsätta resan till Danmark.
− Tillströmningen kommer ju att bli större. Det innebär att det kommer flyktingar mycket närmare Danmark och det betyder att några av dem också kan komma till Danmark. Det tycker jag faktiskt är oansvarigt, säger Martin Henriksen.

Förutom att Tyskland natten till lördagen öppnade gränserna har ju regeringen i Berlin tidigare beslutat att flyktingar inte ska sändas tillbaka till det land där de först registrerades. Detta har lett till att flera asylcentra i framför allt landets östra delar har attackerats och stuckits i brand och dessutom till konfrontationer mellan polis och flyktingmotståndare.

Och Dansk Folkeparti befarar nu att både den förda politiken och oroligheterna kan sprida sig även i Danmark.
− Vi har redan Sverige som i dag för en mycket eftergiven asylpolitik. Det gör också Tyskland och därför anser jag att det är på sin plats att den danska regeringen talar om för sina tyska kolleger att de måste visa någon form av solidaritet med deras grannland – i detta fall Danmark, säger Martin Henriksen.