Först slogs den tyska dörren upp på vid gavel för tiotusentals flyktingar. Men de blev för många och nu har gränskontrollerna återinförts. DF:s Martin Henriksen rasar mot det som han anser vara tyskt hyckleri.

För bara någon vecka sedan öppnade Österrike och Tyskland sina gränser för flyktingar – och tiotusentals strömmade in. Detta väckte både vrede och förvåning i Tysklands norra grannland, Danmark, där inte minst Martin Henriksen, Dansk Folkepartis invandringspolitiske talesman, var synnerligen kritisk.
− En djupt oansvarig politik som dessutom hotar Europas stabilitet, dundrade han.

Martin Henriksen och Dansk Folkeparti såg en uppenbar risk för att denna den öppnade dörrens politik skulle spilla över också till Danmark och att många av de flyktingar, som med jubel och applåder hälsades av tyskar och österrikare, skulle fortsätta resan norrut. Det var ju farhågor som också besannades och under en vecka har Danmark upplevt ett flyktingkaos av sällan skådat slag, vilket Samtiden också har berättat om i flera artiklar.
DF-ledaren, Kristian Thulesen Dahl, liknade hela situationen vid Vilda västern och ställde sig mycket frågande till Tysklands agerande, som han menade hade satt de gemensamma EU-regler som var uppbyggda kring Dublinförordningen ur spel.

Och nu har det visat sig att Tyskland har tagit sig vatten över huvudet. Bara i lördags kom 13 000 migranter och flyktingar till Bayerns huvudstad München, som redan innan i stort sett gick på knä. Tyskland, med förbundskansler Angela Merkel spetsen, har tvingats att kapitulera och återinför – om än tillfälligt – gränskontrollen vid gränsen mot Österrike för att kunna skilja agnarna från vetet, det vill säga avgöra vilka som har rätt att söka asyl och vilka som inte har det. Klockan 17 på söndagseftermiddagen stoppade regeringen dessutom tågtrafiken från Österrike eftersom det är därifrån de flesta flyktingarna kommer.

Men detta är åtgärder som inte imponerar på Martin Henriksen. Visserligen säger han sig till fullo väl kunna förstå tyskarnas agerande, men slår samtidigt fast att det kaos som har uppstått  i högsta grad är självförvållat:
− Det är tyskarnas egen skuld eftersom Angela Merkel valde att bjuda in Gud och alla människor till Tyskland. Det var enormt oansvarigt. Den oreda som Tyskland har försatt hela Europa i ser vi nu konsekvensen av. Hyckleriet har nu gyllene dagar, säger han till DR Nyheder.

Från Dansk Folkepartis sida har man länge pläderat för en återinförd gränskontroll vid gränsen mot Tyskland och Martin Henriksen menar att den danska regeringen och övriga partiet i Folketinget nu ska sluta upp med att behandla Tyskland med silkesvantar och i stället ta tillfället i akt och återinföra gränskontrollen i syd.
− Gränskontroll fungerar när man behöver ha koll på vilka som kommer in i landet. Det har tyskarna nu också erkänt och därför borde vi använda oss av det som nu hänt som en väckarklocka och återinföra kontrollen, säger han och tillägger att detta är något som han också avser att ta upp med statsminister Lars Løkke Rasmussen och hans regering.