Ett Vilda västern-liknande tillstånd. Så beskriver DF-ledaren Kristian Thulesen Dahl situationen med de promenerande migranterna på motorvägen från Rødby till Köpenhamn.

Sedan migrantkaoset utbröt i Danmark i går, söndag, har polisen varit under hård press eftersom långt ifrån alla av de 800 som fram till måndag kväll hade anlänt från Tyskland varit ens minimalt samarbetsvilliga. Många har tagit sin flykt över åkermarkerna i Rødby för att smita undan registreringen, andra har suttit i i timtal i tåg som de har vägrat lämna eftersom de kräver att få åka direkt till Sverige. Ytterligare andra har först gett sig ut på motorvägen för att till fots ta sig till det förlovade landet på andra sidan Öresund, men sedan ändrat sig, gått tillbaka till Rødby och meddelat att de ska tillbaka till Tyskland. Grupper har vägrat att ens närma sig de bussar som ställts till deras förfogande och ytterligare andra har gett sig den på att de trots allt ska promenera – på motorvägen – till Köpenhamn.

Mitt i denna kalabalik har den danska polisen stått, beväpnad med tålamod, vänlighet och också med vattenflaskor – som migranterna har vägrat att ta emot. Ordningsmaktens ledord och verktyg har hela tiden varit ”respekt” och ”dialog” och detta är något som statsminister Lars Løkke Rasmussen säger ska bli den danska melodin också i fortsättningen.
− Våra myndigheter och vår polis försöker komma i dialog med dem, bygga upp förtroende och ta reda på deras intentioner, säger han till DR Nyheder.
Det är också det besked han gav till partiledarna som han tidigt på måndagskvällen kvällen hade samlat till krismöte.

Denna ”varsamma hantering” av migranterna och hela situationen får helhjärtat stöd av Morten Østergaard, ordförande för Radikale Venstre, medan Kristian Thulesen Dahl, ledare för Dansk Folkeparti, DF, har en annan syn på hur situationen har utvecklat sig. Han är också kritisk till statsministerns besked om att den danska regeringen nu på ”myndighetsnivå” har tagit kontakt med grannländerna Tyskland och Danmark för att gemensamt försöka hitta en lösning för hur migranterna ska kunna söka sig till de länder de vill komma till. För merparten vill – som Samtiden tidigare har skrivit – inte på villkors vis stanna i Danmark utan resa vidare till Sverige.

Dessa plötsliga migranter som till fots tar sig fram på motorvägen skapar, enligt Kristian Thulesen Dahl, i det närmaste ”Vilda västern-tillstånd” i Danmark.
− Det är inte frågan om huruvida folk ska behandlas ordentligt, för givetvis ska de det. Men det är frågan om huruvida det är ett tag-själv-bord där man kan shoppa runt och välja vart man tycker att det är bäst att bege sig, säger han till Jyllands-Posten.
När DF-ledaren kom till mötet med statsministern och övriga partiledare, hade han tre konkreta förslag med sig i bagaget.
Först och främst vill partiet införa gränskontroller så att polisen kan returnera asylsökande till exempelvis Tyskland. Men det är något som Lars Løkke tidigare har sagt att han är emot – en hållning som Thulesen Dahl tycker är märklig.

− Det är lite förunderligt om statsministern baserar vår politik om att säkra våra gränser på att de människor som kommer hit nog försvinner igen, eftersom de vill till ett annat land, säger han och menar att det är ”underligt” om man som statsminister inte vill ha kontroll på tingen.
− Det ville i alla fall jag gärna ha om jag var i hans ställe, kommenterar DF-ledaren, som hänvisar till Dublinförordningen som ger dansk gränspolis rätten att skicka tillbaka flyktingar till Tyskland för att där få asylansökningarna behandlade.
En andra viktig punkt för Dansk Folkeparti är frågan om hur flyktingarnas bostadsförhållanden ska se ut när de väl har fått uppehållstillstånd i landet. Fram till att de kan skickas hem igen ska de bo i center som drivs av staten och inte som nu i lägenheter och radhus som kommunerna står för. DF:s tredje förslag är att insatserna i närområdena ska ökas så att de människor som inte kan fly till Europa ska få mer hjälp.

Att statsministern nu talar om behovet av en gemensam europeisk lösning av migrantproblemet beskrivs som en kursändring från Lars Løkkes sida, men också som en markering mot just Dansk Folkeparti som ju tillhör Folketingets EU-skeptiska falang.
Men Kristian Thulesen Dahl erkänner att Lars Løkke, liksom övriga partiledare, står i en helt ny situation som kräver nya lösningar.
− Min grundläggande inställning är att man ska agera i den värld man befinner sig i. De senaste veckorna har det inträffat sådant som ingen av oss kunde drömma om i maj eller juni, säger han och tillägger att det är Tyskland som har satt de gemensamma reglerna ur spel.

− Fram till nu har vi trott att man ville försöka upprätthålla det system som är uppbyggt kring Schengen och Dublinförordningen. Men det systemet har uppenbarligen kraschat nu, säger Kristian Thulesen Dahl, som menar att detta borde få de partier som tidigare har motsatt sig gränskontroll att nu ändra mening.