Ingen normalt funtad människa kan bli annat än gråtfärdig vid synen av den lille syriske pojken vars döda kropp flöt i land på en turkisk strand efter att flyktbåten kapsejsat. Bilden är en stark symbol för en ohygglig tragik. Det är säkert också en självklarhet att många människor i detta land är beredda att lämna penningbidrag och annat till något eller några av de hjälporganisationer som är engagerade i humanitära insatser för de som drabbas av Mellanösternkrisen. Det är inte fel att media engagerar sig i kampanjer för att skaffa pengar till olika hjälpinsatser.

Vad som däremot är stötande är hur inte minst Aftonbladet och Expressen med sina chefredaktörer i spetsen träder fram på förstasidorna och förvandlar sig till godhetsapostlar. Jan Helin utbrister; Vi hjälper! Starka och tragiska bilder, särskilt om små barn är inblandade, säljer och ger intäkter precis som en annons om något Bingospel vid sidan av Helins inlägg. Aftonbladet skall frälsa oss från ondo men kan inte som ett språkrör för vänstern låta bli att försöka ta billiga politiska poäng på eländet. Helin skriver; ”Opinionen vinns av den som investerar i hat mot folkgrupper och kapitaliserar på rädsla och rasism”. Även om det inte skrivs rakt ut så är den lätt genomskådade inrikespolitiska andemeningen att det är Sverigedemokraternas fel på något vis. Och inom EU är det de konservativa partierna som är de skyldiga. Underförstått, alla som inte tycker som Aftonbladet är skyldiga!

Expressens ”chefredaktör” Thomas Mattson (hans titelsjuka gör att det i alla sammanhang där han skriver uttryckligen framgår att han verkligen är tidningens chefredaktör!) för ju nästan aldrig några intressanta samhällspolitiska resonemang utan uttalar sig mest om statistik, formella pressetiska frågor etc. Han uppehåller sig naturligtvis också vid den tragiska bilden på den ilandflutna pojkkroppen. Den stackars Mattson förklarade hur han hade våndats en hel natt över huruvida bilden skulle publiceras eller inte. Men när till och med New York Times och The Sun publicerade bilden så kunde väl även världssamvetet Expressen göra detsamma. Tack Thomas Mattson för att du visade ett sådant mod! Det är lika patetiskt som när EU-kommissionens ordförande känner sig föranledd påpeka att det minsann har förhandlats en hel natt om någon EU-fråga och att vi därmed måste förstå att höga EU-byråkrater minsann gör skäl för sina fantasilöner och övriga förmåner.

Starka bilder som under lång tid fastnar på näthinnan säger något utöver själva bilden. Människor från de mest krisdrabbade områdena i Mellanöstern är beredda att sätta sina egna och sina barns liv på spel för att fly från ett helvete.

EU håller på att splittras. Schengen som funnits i 20 år håller inte. Meningen var att EU-medborgare skulle kunna röra och bosätta sig fritt samt söka arbete inom hela EU. Inte att hundratusentals eller miljoner utomeuropeiska medborgare skulle välla in innanför Schengens gränser. Flera av de länder som i dag är kritiska till massmigrationen var de som trodde att de skulle bli emigrantländer inom Schengen. Nu har flera av dessa länder i stället blivit föremål för massimmigration. För att bringa ordning i asylsökandet ingicks Dublinförordningen 2013 (Ursprungligen Dublinkonventionen 1990) vilken stadgar att immigranter skall söka asyl i det första EU-land de beträder. Inte heller denna överenskommelse har fungerat och nu råder i stället kaos och desperation.

Vad gör då våra politiker förutom att pumpa luft? Man hänvisar till diskussionerna inom EU om ett kvotsystem där någon slags ”rättvisa” mellan medlemmarna skall skipas vad gäller mottagandet av immigranter. All erfarenhet säger att alla länder i någon mening är nationalistiska, dvs i första hand tänker på sig själva. Rättvisa och solidaritet är något fint om det inte drabbar oss. Nu är alla Europas länder kusligt medvetna om vilket immigrationstryck som finns och alla de problem som följer därav med; bristande kontroll (terror & annan kriminalitet), språk, utbildningsnivå, bostäder, brist på passande arbeten, skolor, ianspråktagande av samhälleliga tjänster av alla andra slag mm. Kvotering löser inte grundproblemet, hur stoppa människor från att fly till Europa?

Det pågår många konflikter i Mellanöstern som naturligtvis påverkar människors säkerhet och livsmiljö i övrigt. Men det övergripande problemet har med rasism och extremism att göra och då inte alls i Jan Helins kontext.

Det Islamiska kalifatet i Irak och på Levanten (ISIS) är en islamistisk mördarkonstellation som pretenderar på att bli ett kalifat omfattande alla muslimer. ISIS är den enskilt viktigaste orsaken till turbulensen i och flykten från Mellanöstern. Med tanke på ISIS ”värdegrund” (ett hemskt och missbrukat ord påhittat av vänstern och de politiskt korrekta men här kan det faktiskt passa) och modus operandi finns det endast en väg att besegra dem, nämligen med brutal vapenmakt. EU besitter ingen sådan makt och inte heller FN då det inte går att uppnå enighet i FN:s Säkerhetsråd med framför allt Ryssland och Kina som motståndare.

Återstår som alltid i modern tid för Europa att vända sig till USA som redan tagit ett initiativ. Låt de EU-länder som har moderna vapensystem att ansluta sig. Sverige kan bidra med flyg och säkert en hel del annat matnyttigt krigsmaterial samt soldater. Inga krig vinns enbart från luften. Det fick såväl Storbritannien som Tyskland lära sig under det andra världskriget. Då skulle Sverige för en gång skull kunna göra något konkret i mänsklighetens tjänst och inte endast leka ”humanitär stormakt” medan ekonomin och välfärdssystemen går i backen.

Olof Hedengren