Det var ingen politisk handling men väl en medmänsklig. Så motiverar en ung kvinnlig dansk politiker det faktum att hon i måndags kväll smugglade en syrisk flykting över Öresund. Bara fängelse kan stoppa en fortsatt verksamhet, säger hon.

Det är inte bara i Sverige som några politiker anser sig stå över lagen. 24-åriga Annika Holm Nielsen, aktiv i både Enhedslisten, det mest vänsterorienterade partiet i Folketinget, och Socialistisk Ungdomsfront, stoltserar nu med att hon och två vänner på måndagskvällen i segelbåt förde en syrisk flykting till Malmö.

På sin Facebooksida, där hon poserar med en av sina vänner och Abdel, mannen trion seglade över till Malmö och satte i ”säkerhet i Sverige”, skriver hon att det är ”Fort Europas omänskliga flyktingpolitik” som har gjort henne till brottsling.
De tre vännerna stod på perrongen på Köpenhamns hovedbanegård – centralstation – när tåget från Rødby på Lolland rullande in. Polisen hade innan dess tömt vagnarna på migranter och flyktingar, men på något vis hade en enda flykting, en ung man från Syrien, klarat sig hela vägen till den danska huvudstaden utan att bli upptäckt.

Honom fick Annika Holm Nielsen och hennes vänner syn på och identifierade honom som en flykting. Mycket försiktigt – eftersom det fanns gott om poliser i närheten – visade de honom en skylt på vilken det på arabiska stod: ”Vill du till Sverige?”
− Han nickade mycket diskret och sedan gick det snabbt, säger Annika Holm Nielsen till danska TV2.
Trion, som nu hade blivit en kvartett, förpassade sig kvick ut från stationen som kryllade av polismän och så gick färden vidare till vattnet och den segelbåt som efter två timmars seglats anlände till Malmö, där Abdel hade berättat att han har släkt.

Att polisen gång på gång under de senaste dygnen har betonat att det är olagligt att hjälpa flyktingar och migranter över landgränser och att den som ertappas med att ge sådan assistens riskerar fängelse, är ingenting som bekymrar den 24-åriga politikern.
− Vi gjorde det för att flyktingar behandlas på ett omänskligt sätt i Danmark. Dessa människor har offrat så extremt mycket för att komma till Sverige och den insats vi gör är så liten att det vore skamligt att låta bli, säger hon till tv-kanalen.

På Facebook skriver hon att hon önskar att bo i ett land där man ”med öppna armar tog emot människor som flyr från krig, svält och nöd.” Hon förkunnar också att hon ämnar fortsätta sin illegala hjälpverksamhet och hjälpa så många människor som möjligt över till Sverige och uppmanar ”alla andra” att göra detsamma.
− Och om Inger Støjberg (integrationsminister, Venstre. Red.) vill stoppa mig, får hon sätta mig i fängelse, meddelar hon vidare på FB.

Det är inte första gången som människor smugglas över Öresund. Mellan den 28 september och 3 oktober 1943 korsade en hel armada av små båtar i skydd av mörkret Sundet. Men då var det en hel annan verklighet som rådde. Den tyska ockupationsmakten hade gett order om att samtliga judar i Danmark skulle arresteras. De nattliga aktionerna ledde till att i princip hela den judiska befolkningen, cirka 7 000 personer, fördes över till Sverige och därmed lyckades undgå det öde som drabbade ungefär sex miljoner andra judar: Hitlers slutliga lösning – Förintelsen.

Skärmdump Annika Holm Nielsens Facebook.

Skärmdump Annika Holm Nielsens Facebook.