Dialog i alla ära. Men om den inte fungerar måste andra medel tas till. Dansk Folkepartis Martin Henriksen är trött på migranter som gör som de vill och på polisens passivitet och kräver nu hårdare tag.

3 000 flyktingar och migranter har kommit till Danmark sedan i söndags – och kaoset bara fortsätter. På onsdagseftermiddagen ställde statsägda DSB in all tågtrafik mellan Tyskland och Danmark. Polisen har under dagen och kvällen varit fullt sysselsatt med att försöka övertala över 300 migranter som tidigare hade kommit med tåg att registrera sig. Det 100-tal som tidigare på dagen hade gett upp sitt motstånd inkvarterades efter registrering på en skola i närheten, men ännu vid 20-tiden på kvällen återstod 240 migranter som polisen försökte förhandla med.

Tidigare på dagen var polisen tvungen att tvångsomhänderta tre barn som med sina föräldrar och andra migranter hade suttit i ett stillastående tåg i Rødby sedan natten till tisdagen. Solen hade gassat, värmen inne i tåget steg, men migranterna nekade konsekvent att ta emot vatten och mat som polisen vill ge dem. Detta eftersom de vägrar att han något som helst med dansk polis att göra, uppger BT.

I hettan riskerade barnen att bli uttorkade och situationen blev så allvarlig att de, trots föräldrarnas högljudda protester, fick tvångsomhändertas av polis och i ambulans köras till sjukhus för behandling.
I Padborg, som ligger precis på gränsen till Tyskland, blev det på kvällen konfrontationer mellan unga svartklädda autonoma – både danska och tyska – och polis. Polis i kravallutrustning hade på stationen slagit en ring runt 100-talet flyktingar som – i likhet med de flesta andra som nu har kommit till Danmark – vägrar att söka asyl i landet. En grupp på 30-40 aktivister försökte bryta sig fram till flyktingar för att bistå dem. Situationen hettade till när polisen försökte mota bort det unga gardet som då gick till attack med flaskor. Polisen besvarade angreppet med pepparspray.

En större grupp migranter och flyktingar lämnade tidigt på onsdagen den skola där de hade varit inkvarterade och gav sig ut på motorvägen i riktning Köpenhamn – och Malmö. E45:an fick ännu en gång stängas av och marschen mot den danska huvudstaden föregick under stor polisbevakning.
Att gå på motorväg är enligt lag förbjudet. Att hundratals migranter och flyktingar flagrant har trotsat lagen har inte föranlett några ingripanden från polisens sida – som möjligen har känt sig maktlösa inför anstormningen. Men en pressfotograf från dagstidningen Politiken blev däremot anhållen.
Polisens motivering är att pressrepresentanterna – och det har varit många – flera gånger har blivit tillsagda att de inte får gå på motorvägen eftersom det är både ”olovligt och farligt”, men att Politikens fotograf inte lydde order.

Ända sedan i söndags har den danska ordningsmaktens vapen i kampen mot den växande och istadiga skaran migranter och flyktingar, som med få undantag vägrar att registrera sig eftersom de inte har några som helst planer på att söka asyl i Danmark, varit dialog och vänlighet. Men den metoden har efter allt att döma inte varit särskilt framgångsrik och nu har Martin Henriksen, Dansk Folkepartis invandringspolitiske talesman, definitiv tröttnat på att få se dessa hundratals personer som går på de danska motorvägarna. Han har också fått nog av polisens passivitet:
− Det är ohållbart att man kan strunta i lagar och förordningar medan polisen bara accepterar det. De stängs motorvägar och allt möjligt annat medan alla andra som följer lagen blir påverkade. Det är helt enkelt orimligt, säger han till BT.

Han anser nu att det är hög tid att både polis och regering klart markerar att de faktiskt finns gränser för hur långt man kan komma med dialog och att det någon gång måste vara dags att sätta ner foten.
− Och då måste man säga: ’Nu är festen slut’. Och om de då inte flyttar sig så måste de flyttas, fortsätter han.
Integrationsminister Inger Støjberg ger polisens mjuka linje högsta betyg, men det faktum att motorvägen i Sønderjylland återigen på onsdagen fick stängas på grund av migrantmarschen är för Martin Henriksen ett bevis på att dialogvägen inte fungerar. Han vill också se en politisk uppbackning så att polisen ska kunna använda de befogenheter den har.

− Vi kan inte hålla på att stänga motorvägar och ställa in tågtrafik därför att några inte vill göra det ordningsmakten säger till dem, fortsätter Martin Henriksen.
Han uttrycker den fullaste förståelse för att folk inte vill se gråtande människor som blir hårdhänt behandlade och säger sig därför kunna förstå att polisen har valt dialog.
− Men det kan ju inte bara vara det som dikterar hur polisen ska agerar, säger han och tillägger att det som nu krävs är att polisen visar vad den går för.

Martin Henriksens uppfattning är också att några flyktingar och migranter utnyttjar hela situationen: De testar gränser och ser om polisen ger efter.
− Och så går de bara lite längre nästa gång. När de går ute på en motorväg kan man ju fråga vad man mer kan se genom fingrarna med? Vi befinner oss på ett trist sluttande plan där vi lugnt och stilla accepterar att man kan strunta i dansk lagstiftning, säger han.