Håll fast vid din historia. Berätta detaljerat och ange datum. Då ökar chanserna att få asyl. Det är råd som arabiskspråkiga sajter frikostigt delar med sig till flyktingar som tänker söka asyl i Danmark.

Det är mycket man ska tänka på om man ska söka asyl i ett land. En bra historia med mycket detaljer är ovärderlig och därför behövs i många fall också råd i hur man går till väga. Sådana serveras på flera arabiskspråkiga hemsidor, bland andra Iraqi-refugees.nl bakom vilken står ett nätverk av irakiska flyktingar i Europa.

Den danska dagstidningen BT har nosat upp och översatt ett antal sådana sidor som detaljerat berättar hur man som flykting får asyl i Danmark.
Enligt Naser Khader, konservativ politiker med rötter i Syrien och som är väl förtrogen med hur flyktingar och migranter skaffar sig information om Västvärlden, är dessa sajter ett mycket viktigt verktyg för många som tänker söka asyl.
− Det är bland annat människosmugglare som använder de här hemsidorna och som följer med i och håller sig uppdaterade om vad som händer i Danmark, säger han till tidningen.

Han tillägger att de instruktioner som sidorna ger också används av migranter som inte har någon egen flyktinghistoria att berätta och som därför behöver konstruera en.
På de sidor som BT har tittat närmare på och som en arabisktalande person har översatt, omtalas Danmark som ett land med hög levnadsstandard. Beskrivningen av landet ackompanjeras av bilder på till exempel den världsberömda symbolen för både landet och huvudstaden: bronsskulpturen av Den lille havfrue på Langelinie. Idyllen kompletteras av Dannebrogen, den danska röd-vita flaggan, som vajar i vinden.

På flera av sidorna ges sedan konkreta instruktioner på hur man ska bete sig, vad man ska säga och tänka på när man väl står inför myndigheterna på asylcentret Sandholmslägret.
Det som då gäller att är den historia som berättas är så detaljrik som möjligt. Andra tips för en stärkt trovärdighet är att man ska ange olika datum och att man för allt i världen ska hålla fast vid sin historia. ”Du kommer nämligen att utfrågas gång på gång om samma sak”, heter det bland annat på de irakiska flyktingarnas hemsida.