Muslimer som bor i ”korsfararnas länder” ska inte tveka utan slå till och skada. Den uppmaningen riktar al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri till unga muslimer i USA och Väst. Bröderna Kouachi och Tsarnajev ser han som goda exempel.

Det är i en ljudinspelning som på söndagen lades ut på Internet som Ayman al-Zawahiri, tidigare verksam som läkare i födelselandet Egypten, men nu ny ledare för terrornätverket al-Qaida – som han för övrigt tillsammans med Usama bin Ladin grundade 1998 – appellerar till unga muslimer att slå till mot de länder i Väst där de bor.

− Det vi nu måste fokusera på är att flytta kriget till korsfararnas hjärtan och städer – Väst och i synnerhet Amerika, säger han, uppger nyhetsbyrån Reuters.
De länder som al-Zawahri närmast tänker sig vara mål för attackerna är de som deltar i den USA-ledda koalitionens kamp i Syrien och Irak.
De unga muslimerna i Västvärlden bör, anser han, ta efter bröderna Kouachi och Tsarnajev. De förra, 32-årige Cherif och den två år äldre Said, var männen bakom attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i januari i år. Tamerlan Tsarnajev, 26 och hans lillebror, den 19-årige Dzjochar, genomförde bombattentatet mot Boston Maraton i april 2013.

När ljudinspelningen är gjord är inte klarlagt, men uppenbart är att den i alla fall inte är dagsfärsk. al-Zawahri talar nämligen om den tidigare talibanledaren Mullah Mohammed Omar som om denne fortfarande var i livet, men i slutet av juli meddelade regeringen i Afghanistan att Omar hade dödats – och att han dessutom då hade varit död i över två år. Enligt den afghanska säkerhetstjänsten skulle Mullah Omar ha dött på ett sjukhus i Karachi, Pakistan, i april 2013. Så med tanke på det officiella tillkännagivandet måste inspelningen ha minst två månader på nacken.

I inspelningen upprepar al-Zawahri sin inställning till Islamiska staten, IS, som själv benämner sig ”kalifat”, ett anspråk som al-Qaida ledaren hävdar vara olagligt. Icke desto mindre förklarar han sig redo att förena sig med terrororganisationen i kriget mot Väst och de sekulära styrkorna i Syrien och Irak. Även om han säger sig inse svårigheterna, manar han de islamistiska militanta fraktionerna i Syrien och Irak att förena sig. Enligt al-Zawahri bör man därför inrätta en oberoende shariadomstol vars uppgift är att lösa konflikterna.