Projektet heter Ett tak, två generationer och är tänkt att både minska bostadsbristen och skapa utbyte mellan äldre och yngre.

Det är tre företag som börjar arbeta med projektet under hösten. Målet är att äldre ska kunna bo kvar i sina lägenheter och få in en extra slant, samtidigt som unga ska slippa stå utan bostad. Förhoppningen är att det ska finnas en förmedling igång under våren, rapporterar P4 Stockholm.

– Vi tror inte att vi kommer lösa bostadskrisen men vi tror på så många andra effekter, säger Ann Edberg, vd på Amberan Management som är ett av företagen som startar upp projektet. Hon fortsätter:

– Syftet är inte bara att lösa bostadssituationen för vissa unga, säger Ann Edberg. Det handlar lika mycket om utbytet mellan äldre och yngre generationer.

En som redan tagit emot en inneboende i sin lägenhet i Stockholm innerstad är änkan Else-Marie Bjellqvist. Hon kände att ekonomin inte räckte till och hade till en början tänkt hyra ut lägenheten några månader sommaren.

– Men jag bor i hyresrätt och det har jag inte tillstånd att göra. Då kom jag på det här med inneboende, säger hon i radioinslaget.

Idag har Else-Marie Bjellqvist en kvinna inneboende i trean på Södermalm.

– Jag ringde till Södersjukhuset eftersom jag bor väldigt nära och jag hade hört att det är problem att få dit vikarier. Det tog en vecka och sen hade jag en sjuksköterska hos mig.

Else-Marie Bjellqvist ser flera fördelar med upplägget.

– Dels ekonomin som gör att jag kan behålla mitt fritidshus, dels sällskapet. Jag är inte längre lika ensam.

I radioinslaget berättar Else-Marie Bjellqvist också att hon lämnar morgontidningen på köksbordet så att den inneboende kvinnan, som kommer från ett annat land, kan läsa och träna på svenska.