Tillströmningen av asylsökande är strax uppe i samma nivåer som under Balkankriget. Bara i augusti kom 12000.

Hittills i år har nästan 49 000 personer kommit till Sverige för att söka asyl. Under Balkankriget kom det som flest 14 000 personer under en månad, i augusti i år rör det sig om 12000 asylsökande. Det rapporterar Sveriges radio idag.

Tillströmningen från Turkiet in i Grekland och sedan vidare genom Makedonien och Serbien in i Ungern, verkar ha varit oväntad för Europa och västvärlden.

Enligt Migrationsverket kommer det drygt 3000 asylsökande till Sverige varje vecka. Ett av uppdragen som verket just nu har är få fram 1100 nya sängplatser varje vecka och utmaningen sysselsätter 12-15 personer. Lättast att hitta boende är i norra Sverige medan söktrycket är mycket hårt i Malmö och Göteborg. Magnus Gustavsson, sektionschef på Migrationsverket, säger till Sveriges Radio:

– Det är ju dit man kommer som första ställe när man söker asyl och det är där som vi har vår ”flaskhals”.