Gratis hotell. Tre lagade mål om dagen. 300 kronor i veckopeng. Det är vad illegala flyktingar i Storbritannien får – på skattebetalarnas bekostnad. Betalande hotellgäster rasar mot regeringen som man menar har tappat kontrollen.

”No vacancies” – fullbelagt. Det finns inte en plats att uppbringa i Storbritanniens sex asylcentra, anpassade för att kunna hysa 1 200 människor. Men brist på logi är inget som avskräcker de tusentals flyktingar som nu befinner sig i kaosets Calais och som griper varje chans att illegalt ta sig över till drömlandet på andra sidan Engelska kanalen.
Trots förstärkta resurser, polisiära och ekonomiska, på båda sidor av kanalen, lyckades, som Samtiden tidigare har berättat, cirka 150 asylsökare bara i förra veckan med det – som fripassagerare, gömda i eller under tåg och lastbilar, ibland med livet som insats.

Nu visar det sig att antalet illegala asylsökare som når brittisk mark är långt fler än man hittills har känt till. Enligt Daily Mail kan det handla om att så många som 70 procent – sju av tio – av migranterna tar sig över via tunneln. Uppgiften kommer från Alan Pughsley, polischef i Kent. Under de senaste fem veckorna har polisen tagit över 400 illegala flyktingar bara i det grevskapet, men i ett brev till inrikesdepartement skriver han att det sannolikt handlar om betydligt fler än så:
− Våra franska kolleger har bekräftat att deras egen efterforskning visar att 70 procent av de migranter som de behandlar i och omkring Calais lämnar området inom en fyramånadersperiod. Men de kan inte avgöra om dessa flyktingar beger sig till någon annan plats i Frankrike eller om de kommer in i Storbritannien, säger han.
Stämmer antagandet, att sju av tio slinker igenom nätet, skulle det betyda att det 900 illegala flyktingar tar sig in i landet varje månad vilket i sin tur motsvarar 10 500 per år.

Visserligen säger inrikesminister Theresa May att det inte är guldkantade vägar som väntar de illegala flyktingarna, och regeringen aviserar nu att den person som ger flyktingar husrum riskerar fem år i fängelse. Detta samtidigt som det har avslöjats att inrikesdepartementet låter skattebetalarna stå för notan för de cirka 100 illegala flyktingar som nu bor på hotell. Efter att först ha tagit sig över till Storbritannien – enligt uppgift erbjuder utländska långtradarchaufförer gärna transport genom tunneln till priset av 1 200 pund, alltså lite drygt 15 700 kronor – och sedan vidare upp genom England, har de inkvarterats på olika hotell eftersom landets asylcentra är fulla.
På hotellen finns pooler, gym och spa – och här får de illegala flyktingarna bo. De får dessutom tre lagade mål mat om dagen och till det 35 pund i veckan som ska täcka kostnader för till exempel hygienartiklar.
Allt detta får de bara några dagar efter den illegala entrén i landet och till och med innan de ens har ansökt om asyl.

Hotellinkvarteringen, som tas som en intäkt för att landets regering fullständigt har tappat kontrollen över situationen, har retat gallfeber på andra hotellgäster som i vissa fall har betalat 70 pund – nästan en tusenlapp – för ett rum bara för att upptäcka att de i själva verket har hamnat på en inofficiell flyktingförläggning.

Och det faktum att arrangemanget från officiellt håll sägs vara en tillfällig lösning på grund av den stora tillströmningen, har inte på något sätt dämpat känslorna och många sätter ord på frustrationen på Tripadvisor. I januari beskrev ett par sin nyårshelg på det hotell de hade bokat:
”På hotellet bodde en stor grupp asylsökare. Karlar hängde vid receptionen och i korridorerna medan de rökte och spelade hög musik. Några damer i vårt resesällskap var rädda när det skulle gå till sina rum på nätterna. Maten var en skam och vi måste be om att mer skulle dukas upp eftersom asylsökarna tog all maten från buffén”, skriver paret som avslutar med en uppmaning: ”Boka aldrig någonsin detta hotell”.
Ett annat par beskriver – också på Tripadvisor – sitt hotell som ett andra ”Sangatte” – som är ett beryktat flyktingläger i Calais. Bortsett från att hotellet var smutsigt in i minsta detalj, konstaterar de missnöjda gästerna att stället de hade valt inte borde vara öppet för allmänheten. ”Detta är inte ett hotell utan en flyktingförläggning” skriver de med stora bokstäver.

Men också från politiskt håll kommer protester.
− Det är upprörande att asylsökare inkvarteras i hotellrum på allmänhetens bekostnad. Det är den här mjäkigheten som gör vårt land så attraktivt för migranter. Budskapet borde vara att de kommer att kvarhållas i militärförläggningar som inte längre används, säger Alec Shelbrooke, konservativ parlamentsledamot till Daily Mail.

Inledningen på gårdagen – söndag – blev kaotisk i Calais. Redan på morgonen försökte 200 flyktingar ta sig in i tunneln och var faktiskt också nära att lyckas, men hindrades till slut av polis som gick till motattack med tårgas. Asylsökarna satte sig då i stället på körbanan och blockerade tillfarten till tunneln.
På kvällen gjordes så det kraftigaste och mest välorganiserade försöket på flera dagar att forcera tunneln: 1 700 migranter trängde på i en attack som en talesperson för Eurotunnel beskriver inte bara som en noga planerad handling utan också en som kriminella ligger bakom:
− Sedan en tid tillbaka har vi sagt att det finns tecken på sinnrikhet och organisation bland flyktingarna som visar att de inte är vanliga människor som försöker ta sig till Storbritannien utan att det också rör sig om organiserad kriminalitet. Det är chockerande men kanske inte förvånande om man ser till problemets storlek. Vi måste avlägsna det problemet från området, säger han till Daily Mail och fortsätter:
− Förutom en flyktingkris är det nu också en kriminell kris. Regeringarna måste agera inte bara för att skydda kanaltunneln utan också för att bryta upp kriminella gäng.

I försök att tvätta bort mjäkighetsstämpeln har den brittiska regeringen, som är under hård press, nu förebådat hårdare tag mot flyktingarna. Bland annat har inrikesdepartementet planer på att familjer som har nekats asyl inte längre ska få några som helst bidrag. Premiärminister David Cameron lovar att extra personal och kameraövervakning ska sättas in vid tunneln för att säkerheten ska höjas.
I en artikel, gemensam skriven av Theresa May och Bernard Cazeneuve, publicerad i The Sunday Telegraph, uppmanar de båda inrikesministrarna medlemsländerna i EU att agera i syfte att komma åt rötterna till kaoset i Calais.

Skärmdump Tripadvisor

Skärmdump Tripadvisor

Skärmdump Tripadvisor

Skärmdump Tripadvisor